Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Att tvingas varsla sina hjältar

Det är med stor sorg vi idag meddelade personalen att vi tvingas varsla 67 medarbetare i verksamheten. Totalt har vi under året stängt 31 kontor och när dagens omorganisation är genomförd kvarstår endast 24 orter. AlphaCE är då tillbaka på den omsättning och det antal personer som vi hade för fyra år sedan.

Stolt över våra jobbresultat

För mig är mina medarbetare inte bara kollegor. Det är krigare. Som kämpar hårt för att hitta jobb åt människor som har det allra svårast på arbetsmarknaden. Det är värt respekt. Och jag är väldigt ödmjuk inför den prestation som ligger bakom alla de solskenshistorier som vi publicerar på vår hemsida varje vecka. Den 62-årige mannen som var arbetssökande i 30 år, men som grät av lycka när vi lyckades hjälpa honom att bli vaktmästare åt ett fastighetsbolag. Den ensamstående pappan från Syrien vars lilla dotter var så stolt över hans anställningsbevis att hon ville följa med till pappans jobb och ge hans chef en kram. Listan över alla fantastiska historier kan göras lång…

Just därför är det så otroligt tufft att behöva lägga ner väl fungerande verksamheter. Men vi kan inte ha orter där det är 2 personal på 3 deltagare och just nu har företaget dubbelt så höga personalkostnader som intäkter. Då måste vi agera på det. Tyvärr.

Hela branschen är drabbat

Vändningen har gott fort. Våren var visserligen trög, men i somras tog ”pengarna slut” hos AF. Och trots att regeringen nu har skjutit till medel har AF inte börjat anvisa än. Troligen kommer AF skicka tillbaka programmedel vid årets slut. Men vad hjälper det oss i nuläget. Om AF inte anvisar till oss leverantörer har vi inget val, då måste vi avveckla verksamheten.

Det här är inte unikt för AlphaCE. Flera av våra konkurrenter har gjort samma manöver och troligen kommer vi se fler aktörer som tvingas varsla de närmaste veckorna.

Andra pratar men mina kollegor gör

Vi har precis avslutat en valrörelse. Integrationen och jobben var centrala frågor. AlphaCE gör precis det som politikerna pratar om – hjälper nyanlända till jobb. Enligt AF:s egen rating är vi bäst på flest orter. Förra året hjälpte vi i snitt 40 arbetssökande varje vecka ut i jobb. Vi hade kunnat hjälpa det dubbla antalet deltagare ut i jobb – om vi hade haft fler deltagare.

Jag pratade precis med en kollega i Falunidag. Hennes reaktion på varslet var ”Jag vill fortsätta jobba här. Det här är inget vanligt jobb. Vi gör ju skillnad.” Då började tårarna att trilla.

Snart kommer en lågkonjunktur. Då behöver Sverige den typen av urkraft som mina kollegor besitter. Jag hoppas därför att vinden snart vänder. Att AF börjar anvisa deltagare till tjänsten Stöd och matchning, så att fler arbetssökande kan välja oss. Då kanske vi kan dra tillbaka varslet och fortsätta kriga för dem som har det tuffast på arbetsmarknaden. Det vore bra för alla arbetssökande.

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.