Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Har kvalitén ingen betydelse?

AlphaCE:s största kund är Arbetsförmedlingen. På många håll i landet har vi ett fantastiskt samarbete med handläggarna på AF, vilket inte är så konstigt. Vi är nämligen utan tvekan deras bästa leverantör.

Hur kan jag vara så kaxig?

Jo, enligt AF:s egen rating på tjänsten Stöd och matchning har vi flest orter med högsta möjliga betyg (dvs 3 stjärnor). Och vi har haft bäst rating sedan AF började mäta oss leverantörer.

Det är inte en slump. Vi har riggat verksamheten för att hjälpa arbetssökande hela vägen till jobb. Vi mäter och följer verksamheten varje vecka. Jobb är viktigare än ett välformulerat cv och kontaktnätet är oftast det som avgör. Därför har vi byggt en säljorganisation som varje vecka kontaktar över 100 företag för att se om de är intresserade av att rekrytera dem vi jobbar med.

Dessutom ligger vi i botten när det gäller klagomål. Trots att vi under flera år varit den 3:e största leverantören till myndigheten har vi näst intill obefintligt antal klagomål. Och dem vi har är oftast kopplade till regelverk eller faktorer som inte vi kan påverka.

Har vi nytta av våra resultat?

Nej, inte ett dugg. I offentliga upphandlingar har det inte lönat sig alls att leverera med kvalitet. Oftast är det lägsta pris som avgör, ibland i kombination med hur mycket man kan krydda texter med allt från kvalitetsarbete till hållbarhetstänk. Våra historiska resultat har ingen betydelse.

Ratingsystemet ska däremot uppmuntra arbetssökande att inom Lagen om offentlig valfrihet, LOV, välja ”rätt” leverantör. På många orter har det gett effekt, men på andra orter ser vi inte alls den effekten. Vi har haft orter med högsta betyg, men där vi inte fått en enda deltagare.

Kostnaden är låg

Det är svårt att upprätthålla verksamhet när volymerna minskar dramatiskt. På AF finns fortfarande närmare 300.000 arbetssökande inskrivna, många av dem saknar kontaktnätet in på den svenska arbetsmarknaden. Vi hade gärna hjälpt dem till jobb. Kostnaden för att vi ska göra det är ca 28.500 kr/jobb. Alternativkostnaden är betydligt högre.

Årets valrörelse har kommit att handla om vinster i välfärden och offentligt driven verksamhet kontra privat aktörer. I min värld behöver det ena inte utesluta det andra. Men vi måste ge de duktiga och ambitiösa aktörerna chansen. Just nu monterar vi ner verksamheten istället för att utveckla den.

Att satsa och utveckla aktörer som levererar kvalitet kan tyckas självklart, men det verkar inte vara självklart för ansvariga ministrar.

Så här kommer ett upprop till politiker och tjänstemän – vill ni ha oss kvar på orten? Då måste ni se till att vi får hjälpa de arbetssökande! Det finns arbetsgivare och det finns arbetssökande. Vi vet hur man gör.

Det är lite som Emil i Lönneberga utryckte det i:

När jag inte har pengar, då kan jag inte köpa sockerdricka.

När jag har pengar, då får jag inte köpa sockerdricka.

När i hunnan ska jag köpa sockerdricka?

 

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.