Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Klara K visar vägen

Idag hade jag förmånen att bevista Klara K-dagen som arrangerades av entreprenörerna Camilla Wagner och Petra Nedfors, som äger och driver Klara K, en jämställdhetsbyrå för strategisk rådgivning och opinionsbildning.

Klara K arbetar för att främja kvinnors karriärer och vill bidra till ett hållbart arbetsliv på lika villkor. De skapar mötesplatser för erfarenhetsutbyte och inspiration, föreläser, utbildar och debatterar. Idag var deras stora årliga evenemang och då passade de på att dela ut fyra förebildspriser:

  • Årets förebildAnnika Elias, ordförande chefsorganisationen Ledarna
  • Årets uthållighetsprisYvonne Skattberg, komiker, showartist och föreläsare
  • Årets ögonöppnareAgnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi
  • Årets pingvinprisRickard Söderberg, sångare och debattör

En Klara K-förebild ska ha visat på mod, integritet och innovation. Gjort sin röst hörd och tagit en risk för att skapa nytta utanför sig själv och sin organisation. Samtliga ovan nämnda pristagare har gjort sig väl förtjänta av all uppskattning som går att uppbringa. Det är inte lätt att stå på barrikaderna när det blåser motvind.

Det var länge sedan jag gick på ett event som så tydligt hade jämställdhetsfokus på agendan. Jag måste säga att det var både inspirerande och sorgligt. Inspirerande för att Klara K hade ett proffsigt evenemang men bra gäster, trevlig samtalston och viktiga ämnen i kombination med snygg inramning och kulturella inslag. Sorgligt för att vi inte har kommit längre…

Dagen färgades förstås av #metoo, vilket kanske förstärkte känslan av att ”ingenting har hänt”. Det är märkligt nog samma frågor som diskuteras idag som diskuterades för 20 år sedan när jag kom ut i arbetslivet. Samtidigt kan jag konstatera att det ändå finns allt fler kvinnor på ledande maktpositioner och att min dotter tycker att det är självklart att hennes mamma är vd och inte vd-sekreterare.

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.