Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Kompetensbristen hotar tillväxt och innovationsförmåga

I en intervju med Grant Thornton berättar jag om företagens utmaningar med att hitta rätt kompetens. Sex av tio företag har behov av att anställa folk, men att hitta rätt personer är desto svårare. Bristen på rätt kompetens hämmar tillväxten i företag och påverkar Sveriges innovationskraft.

De senaste årens undersökningar visar alla samma sak: att svårigheterna att finna lämplig arbetskraft sätter käppar i hjulen för företagen, framför allt de mindre. Sex av tio företag har behov av att anställa folk. 80 procent av dessa har svårt att hitta den arbetskraft de behöver.

– Entreprenörer är normalt sett en ovanligt optimistisk grupp människor, men nu dalar framtidstron, just på grund kompetensbristen, säger Hanna Cederqvist, ansvarig för kompetensfrågor hos Företagarna.

Läs hela intervjun med Grant Thornton här.

Artikel skriven av:

Hanna Cederqvist

Hanna Cederqvist är Företagarnas expert inom kompetensförsörjning och har skrivit rapporterna om Jobbskaparna och Det är attityden, dumbom. Hon föreläser om företagens kompetensbehov och utmaningar med att hitta rätt arbetskraft. Hanna arbetar med opinionsbildning, utredningar, projektledning och är engagerad i flera andra företagarpolitiska frågor.