Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Reflektioner efter att ha läst budgetproppen

När ”nådiga luntan” kom i veckan slängde jag mig över den direkt och lusläste… Den övergångsbudget som Magdalena Andersson presenterat är inte särskilt inspirerande, men den innehöll värdefull information för en arbetsmarknadsnörd.

Klurigt att förstå och hitta rätt

Jag är långt ifrån expert på att läsa statsbudgeten. Jag är till och med rätt okunnig i rätt många sakområden. Men arbetsmarknadspolitiken känner jag mig väl bevandrad i och dessutom har jag plöjt utgiftsområde 14 varje höst sedan 2006. Ändå var det rätt mycket jag inte begrep den här gången. Det fick bli några telefonsamtal till mer kunnigt folk innan jag hann bilda mig en uppfattning.

Förändringar för arbetsmarknadspolitiken 

Övergångsregeringen gör kraftiga ändringar i budgeten för både innevarande år och kommande år när det gäller centrala delar av arbetsmarknadspolitiken. Regeringen föreslår t.ex. en återgång till att fullt ut finansiera kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen och aktivitetsstödet, vilket förstås är bra. Under 2018 togs nämligen medel från a-kassan (anslag 1.2) för att finansiera extratjänsterna (anslag 1:3) vilket innebär att regeringen i del av budgeten kallad höständringsbudget tvingas tillföra ytterligare 2,3 miljarder för att finansiera arbetslöshetsersättningen.

Problematiken kring extratjänster har varit omfattande och vi har kunnat följa delar av debatten i media – där många varit kritiska till extratjänster som beskrivits som ”en gökunge” som äter alla resurser. Vi får hoppas att lyhördheten kring effekterna av extratjänster fortgår. Insatsen har – förutom att den äter upp budgetmedel – även sugit upp ett stort antal personer som hade kunnat få anställning i privata företag.

Maximera högkonjunkturen nu

Eftersom det rådet stor arbetskraftbrist inom en rad yrkesområden som lastbilschaufför, busschaufför, kock, svetsare m.m. hoppas jag att AF nu ställer om sitt fokus från extratjänster till andra typer av insatser.

Extratjänster kan absolut vara en bra insats för vissa individer, i synnerhet i en lågkonjunktur då det är extra svårt att få jobb för utsatta målgrupper. I en högkonjunktur är det däremot viktigt att prioritera de ekonomiska hjulen och säkerställa att vi får ut så många som möjligt i jobb som är mindre subventionerade.

Fullt fokus på att nyttja den befintliga högkonjunkturen nu….

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.