Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Vem sjutton har balans i livet?

Vissa perioder har jag jobbat för mycket. Som entreprenör är det inte alltid så enkelt att förutse när de där jobbpucklarna ska dyka upp. Andra perioder har jag jobbat för lite. Jag gillar nämligen att ”slösa” bort en hel sommar på att läsa böcker eller helt enkelt inte göra något alls förutom att umgås med familjen.

Olika arenor för att orka

Folk lägger ut vackra bilder i sociala medier på tjusiga hem och trevliga sammankomster med vänner. Jag vet inte riktigt, men jag lyckas varken få tid till att pyssla om hemmet eller att ta en AW med kompisarna. Samtidigt är jag medveten om att det är viktigt att ha olika ”arenor” för att orka.

När allt rasar samman

Många av dem som blir utbrända eller som mår dåligt har ofta lagt all sin tid och kraft på EN arena. När den fallerar så faller man hårt. Låt mig ta några vanliga exempel.

  • Kvinnan som arbetat deltid och som fokuserat all sin tid och kraft på familjens och barnens behov. En dag kommer maken hem och vill skiljas. Både identitet och privatekonomi faller sönder.
  • Företagaren som jobbar all vaken tid för att få firman att fungera. En dag viker marknaden och företaget går i konkurs. Hela identiteten, kontaktnätet och privatekonomin är sammanflätad med rollen som företagare. Det blir en livskris.
  • Den skicklige hantverkaren som älskar sitt jobb tills hen en dag får en axelskada som leder till en lång sjukskrivning. Efter några års försök att komma tillbaka har självförtroendet fått sig en rejäl törn. Vägen tillbaka blir både svår och lång.

När livet kommer farande

Livet innehåller elände som sjukdom, dödsfall, skilsmässor och konkurser. Min erfarenhet är dessutom att olyckor ofta kommer i klump. Jag har inom ramen för mitt jobb träffat många framgångsrika personer som fått erfara hur det känns när livet kommer farande med flera olyckor samtidigt.

Vi svenskar är ovanligt förskonade mot elände. Vi har inga naturkatastrofer även om det händer att vi får en lokal översvämning eller liknande ”katastrof” då och då. Vi kan stoltsera med 200 år av fred och vi har en stabil demokrati som skapar goda förutsättningar för samhällsutvecklingen. Kanske är det därför som vi inte pratar om det elände som kan drabba oss?

Omställning ger trygghet

Jag skulle önska att vi slutade att prata om ”balans i livet” som en lyx vi försöker sträva efter. Det ger oss ju bara dåligt samvete. För vem i helskotta har det bra på alla fronter samtidigt?

I stället borde vi prata om vikten av att skapa trygghet, framtidstro och hur vi skapar bäst förutsättningar för att klara livet i sin helhet – där familj, vänner, privatekonomi, utbildning och anställningstrygghet (och då menar jag anställningsbarhet och inte längst upp på LAS-listan) är viktiga faktorer.

Trygghet är inte detsamma som att krampaktigt hålla fast i nuläget. Tvärtom. Trygghet är att ha förutsättningar för att göra omställningar i livet när förändringens vindar blåser. En framgångsfaktor är att ha flera ”arenor” som kan stötta och hjälpa när hjälpen behövs som mest. Men balans i livet – det vette sjutton vad det är.

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.