Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Vilket spännande politiskt förslag

Idag kom Niklas Wykman (m) förbi AlphaCE:s enhet i Solna för ett kort besök innan han hastade vidare till Solnas kommunfullmäktigemöte. Jag har haft förmånen att träffa på Niklas ett par gånger oftast med kopplingar till arbetsmarknadsfrågor eftersom han suttit arbetsmarknadsutskottet. Jag håller inte alltid med honom i det han säger, men han är alltid kunnig och påläst.

De tre politikertyperna

Det kommer ofta politiker på besök till våra verksamheter. Man skulle grovt kunna kategorisera dem i tre olika typer:

  • Röstfiskaren. Politikerna som passar på att ta gruppbilder, twittrar och vill träffa så många som möjligt. Hen har med sig gåvor med loggor eller andra politiska budskap. Kategorin brukar öka när vi närmar oss val. Vi brukar dessutom aktivt bjuda in dem till skolorna för att eleverna ska få ökad kunskap om demokrati. Samhällsinformation är en viktig del i vår undervisning.
  • Genuint nyfikna. Det är politiker som vill veta mer om vår verksamhet och hur man kan förbättra för dem som står längst från arbetsmarknaden. Normalt jobbar de med helt andra frågor som t.ex. jordbruks-, försvars- eller kulturfrågor. När de vill fördjupa sig i arbetsmarknads-, integrations- eller skolfrågor dyker de upp hos oss. De ställer nyfikna frågor och det brukar bli bra diskussioner.
  • Arbetsmarknadsnördarna. Sedan finns det politiker som är riktiga experter. De älskar arbetsmarknadsstatistik och ställer detaljerade frågor om hur eventuella regelförändringar slår (eller har slagit) mot vår verksamhet. De slänger sig med vant med förkortningar och rapporter från Arbetsförmedlingen, Skolverket och diverse forskningsinstitutioner.

Ett intressant förslag som försvann

Niklas Wykman tillhör definitivt den sistnämnda kategorin och i slutet av dagens möte nämnde han ett politiskt förslag som moderaterna klubbat på sin kongress för två år sedan. Det handlade om ett skatteavdrag som uppmuntrar det livslånga lärandet. På samma sätt som ROT uppmuntrat byggnation och reparation i hemmet, skulle förslaget uppmuntra studier och kompetensförsörjning i vuxen ålder.

Vikten av det livslånga lärandet

Det finns ett stort intresse från personer som har ett jobb att kunna komplettera sin utbildning för att byta bransch eller stärka sin position på arbetsmarknaden. Varje dag hör det av sig personer till oss och vill ha hjälp. Ofta måste vi hänvisa dem till det offentliga systemet som har fokus på dem som står längst från arbetsmarknaden.

Idag läggs stora resurser på dem som är inskrivna på Arbetsförmedlingen, men genom att öka rörligheten för dem som befinner sig inne på arbetsmarknaden ökar även förutsättningarna för dem som står utanför. Ökad rörlighet är bra för alla.

Tänk att man kan vara en nörd och ändå missa en spännande politiskt idé inom arbetsmarknadsområdet. Nu ser jag fram emot att få fördjupa mig i upplägget.

Idag var en bra dag på jobbet 🙂

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.