Småföretagarbloggen
Ekonomi

Bovar och stök tar inte semester

Helt sommarstängda polisstationer vecka 25–34: Gagnef, Säter, Ludvika, Smedjebacken, Avesta, Orsa, Leksand, Rättvik, Vansbro, Malung, Sälen, Idre och Älvdalen. Men det här ska inte påverka den yttre polisverksamheten, bedyrar lokalpolisområdeschef Mats Lagerblad till Expressen. Vi kan bara hoppas att han har rätt. Eller kanske det är lätt att lova då polisbristen i just Dalarna redan förra året var katastrofal. Det är redan botten här, det kommer vi fortsätta vara?

För förra sommaren var situationen värst i landet i Dalarna där nästan var tionde utryckning (8,98 procent) i juli hindrades på grund av att antingen utryckningsfordon eller personal saknades. Att jämföra med 4,54 procent i juli i fjol. Endast fyra polisbilar var i drift under sommaren.  Eller som Lars Lindahl beskrev det i juli förra året:

Under gårdagens cruising i Falun blev resursbristen inom polisen ännu en gång påtaglig. Lars Lindahl, polisområdeschef i Dalarna, berättar om en besvärlig sommar.
– Vi tvingas prioritera brottsfall och i och med detta sänka ambitionsnivån. Dessutom har vi haft ovanligt många grova våldsbrott i Dalarna nu under sommaren.

Det här påverkar förstås även företagare. Och inte bara i Dalarna. Polisbristen runt om i landet leder till att brott mot landets största jobbskapare nedprioriteras.  Enligt Företagarnas undersökningar känner sig endast en av tre företagare trygg med polisnärvaron i stadsmiljö. På landsbygden endast en av fyra.

Att exempelvis bli utsatt för hotfulla situationer och uppleva rädsla och ångest över att gå till jobbet är en oacceptabel verklighet för allt för många. Häromveckan larmade företagaren Lotta Schenkel, som driver Konditori Lido vid Stortorget i Gävle, om en ohållbar situation: ”Personalen upplever obehag, kunder vågar inte komma in eller sitta och fika, inredning förstörs och detta är på dagtid. På morgonen ser det ut som en soptipp och vi får börja med att laga staket och grovstäda både det ena och andra”. Det är inte en unik berättelse.

En av tre företagare har blivit utsatt för någon form av brott de senaste fem åren med utgångspunkt från år 2016. Polis och åklagarmyndigheter står utan resurser och prioriterar andra brott före brott mot företagare vilket bidrar till att allt fler som driver företag inte anmäler brott som de blir utsatta för. Detta ger en verklighetsfrånvänd brottsstatistik som inte visar på den enorma utsatthet som företagare runt om i landet står inför.

Sommarsäsongen drar nu igång, polisen blir mer ansträngd än någonsin – men bovar och stök tar inte semester.