Småföretagarbloggen
Entreprenörskap

Günthers råd till Uppsala

Häromdagen var jag på DI:s stora Gasell-gala i Stockholms konserthus. Det var fullt av kända entreprenörer och medieprofiler, dessutom hade många framgångsrika företagare hittat dit.

En av dem jag mötte i vimlet var Företagarnas egen vd Günther Mårder. Han berättade att han nyligen besökt min hemort Uppsala för att prata om företagarfrågor för kommunens politiker och tjänstemän. Jag blev förstås nyfiken och fick en snabb genomgång av hans rekommendationer:

  • För det första är bostadsfrågan viktig att lösa. Ska arbetsgivare kunna rekrytera duktig personal måste personalen ha någonstans att bo. Visserligen byggs det mycket i Uppsala just nu, men det måste finnas rimligt billiga bostäder också. Uppsala är en dyr stad att bo i och det många som vill bo billigt i en studentstad.
  • För det andra behöver Uppsala bli bättre för bilister. Günther berättade med inlevelse om sin skräckupplevelse av att köra bil i stadskärnan. Och jag kan inte annat än att hålla med. Det är inte enkelt att navigera mellan alla cyklister eller att hitta fram bland enkelriktade vägar och dubbdäcksförbud. Det är dessutom otroligt dyrt att parkera i centrala staden, något som alla mina besökare brukar påpeka.
  • För det tredje måste tempot öka för handläggning av olika ärenden i kommunen. Uppsala ligger lågt i olika mätningar av företagsklimatet (och det är en sjunkande trend). Irritationen över hur kommunens politiker och tjänstemän hanterar företagen är en viktig ingrediens. Günthers tips var att mäta och följa upp bättre, för det som kontrolleras brukar också bli gjort.

Günther hade också ett riktigt bra förslag för Uppsala som jag hoppas att någon nappade på… Han tycker nämligen att Uppsala är en perfekt stad för att prova förarlösa bussar, något som anses vara framtidens melodi. Nu är jag förstås nyfiken på hur våra politiker uppfattade mötet med Företagarnas vd. Jag kommer förstås att ställa frågan så fort jag träffar dem 😉

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.