Småföretagarbloggen
Entreprenörskap

Är du världsmedborgare?

Jag befinner mig på resande fot och har precis lämnat Bangkok för Shenzhen, en provins utanför Hongkong som enligt uppgifter ska vara bland det mest intressanta som Asien kan uppbringa just nu. I alla fall om man är nyfiken på entreprenörskap.

Det finns en sak som slagit mig flera gånger under resan. Affärer handlar i grund och botten om de relationer. Den som klarar av att knyta kontakter trots språkbarriärer eller att bygga broar mellan olika kulturer har goda förutsättningar att bli en framgångsrik entreprenör.

Konsten att kommunicera

Jag minns en gång när jag var barn och familjen hade släpat med gamla mormor till Las Palmas. Mormor var född i början på 1900-talet. Hon kunde inte ett ord på engelska och än mindre spanska. Men hon var väldigt förtjust i kaffe och när ingen annan i familjen hade lust att lämna stranden för att dricka kaffe gav hon sig resolut iväg ut på jakt efter en kopp på egen hand. Den gamla tanten lyckades förstås hitta både kaffe och trevliga människor som hon kunde samtala med. För det där med relationer det hade hon minsann inga problem med – i synnerhet inte om de kunde ge henne en kopp kaffe.

Upp- och nervända världen

Länder som Kina, Indien och Thailand har börjat öppna upp sig mer och mer för omvärlden. Jag har visserligen inte lyckats kommunicera med särskilt många kineser på engelska idag, men Kina investerar väldigt mycket i Afrika och köper upp europeiska företag. I Sverige däremot säljs start-ups på löpande band, så fort de kommit över den mest kritiska fasen för överlevnad. Vi bråkar om eventuella vinster i vårdbranschen hellre än att fokusera på hur vi kan korta köer och se till att cancerpatienterna får hjälp i tid. Trumps tullar, Brexit och de nationalistiska partiernas framväxt är andra exempel på en utveckling som sker i fel riktning.

Det är dags att ta varningssignalerna på allvar. Handel, mångfald och samarbete över gränserna är kanske de allra viktigaste faktorerna för att undvika krig och konflikt. Handel, mångfald och samarbete skapar dessutom kreativitet och tillväxt. Glädje, samarbete och gemenskap ska inte underskattas. 

Det kanske inte alltid är så lätt att förstå vår omvärld och vår framtid. Men om vi inte ens försöker, utan istället gömmer oss bakom gränser, tullar och nationalistiska tongångar – då är risken stor att vi hamnar på efterkälken.

Min mormor var verkligen ingen världsmedborgare. Men en sak visste hon. Kaffet hon lyckades hitta på caféet i Las Palmas smakade inte alls som det där hemma, men hon hade väldigt roligt och hon fick ett gott skratt och ett minne för livet. Det fick förmodligen caféägaren också.

 

 

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.