Småföretagarbloggen
Entreprenörskap

Därför är jag entreprenör

Nästa vecka ska jag hålla ett föredrag för gymnasieelever om entreprenörskap. Jag är van att stå på scen och prata. Däremot brukar målgruppen oftast vara äldre och mer erfaren… Därför passade jag på att fråga tonårsdotter om råd.

“Jag tycker du ska berätta om alla kriser. De där gångerna då du krupit upp i soffan och storbölande kramat mig för att hämta kraft. Och sedan mot alla odds vänt motgång till framgång!”

En kavalkad av idéer på ämnen for genom huvudet. Den ena episoden värre än den andra och jag kunde inte låta bli att fråga om jag kanske skulle skrämma bort varenda unge från entreprenörskapet.

“Det har du kanske rätt i. Men berätta varför du gör det då. Berätta hur kul det är att få jobba med det du brinner för. Berätta varför vissa blir framgångsrika bloggare, fotbollsspelare eller affärskvinnor – att det handlar om glädje och passion för det man gör! Det tror jag alla ungdomar kan relatera till.”

Det där med drömmar och passion är drivkraften, för mig och de flesta framgångsrika entreprenörer. Pengar och framgång är endast kvitton på att man tänkt och gjort rätt.

I projektet Företagsänglarna har vi en ambition att lyfta just drömmar och passioner. Det har varit en fröjd att få följa så många drivna blivande entreprenörer på deras resa under våren och sommaren. Några av de affärsidéer som var med kommer definitivt att bli framgångssagor – frågan är bara vem eller vilka som står pall när motvinden kommer. För en sak är helt säker… Det finns inga enkla vägar till framgång. Därför är ett av mina motton “enkelt är tråkigt, svårt är roligt”. Det brukar jag använda när motvindarna tar fart, för hur galet det än låter så gillar jag motgångarna också. Det måste man göra som entreprenör.

Vill du se fler entreprenörer födas?

Titta på de korta avsnitten i Företagsänglarna och inspireras. Du hittar dem här 🙂

http://foretagsanglarna.se/sv/startsida/

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.