Småföretagarbloggen
Maria Mattsson Mähl med bestämt ansiktuttryck.
Arbetsmarknad

Företagarkvinnor, det är dags för förändring

Häromdagen publicerades en tv-intervju på Facebook där Jessica Löfström intervjuades av Dagens industri. Hon berättade tillsammans med en annan kvinna om alla förminskningar som man får utstå som kvinna. Jag skriver under på allt de säger (se gärna klippet nedan).

Vanligare att vd heter Johan än är kvinna

Endast tio procent av DI:s Gasell-företag drivs av kvinnor. Trenden är dessutom negativ i efterdyningarna av diskussionerna om ”vinster i välfärden”, eftersom det är svårt att hitta finansiering om det inte får finnas vinstmarginaler. Det finns gott om forskning som visar att kvinnor har svårare att få tillgång till riskkapital och det var innan diskussionerna om ”vinster i välfärden”. År efter år är det vanligare att en vd heter Johan eller Anders än att vara kvinna.

Två kvinnliga chefer berättar: Det här har vi fått höra på jobbet

Att kvinnor och män bemöts på samma sätt i yrkeslivet borde vara en självklarhet. Men så ser det långt ifrån alltid ut i praktiken.Företagsledarna Jessica Löfström och Annica Lundblad berättar om sina erfarenheter av att bli avfärdade, förolämpade, nedvärderade och till och med hotade. Helt enkelt för att de är framgångsrika kvinnor.

Publicerat av Dagens industri den 10 januari 2018

Men allt är inte nattsvart. Under åren har det funnits gott om ”gubbar” som stöttat mig i mitt entreprenörskap. Jag har faktiskt inte sökt en enda vd-tjänst i min karriär och jag hade nog aldrig vågat. Tack och lov har det funnit ”gubbar” som sett min potential. Jag bestämde mig också tidigt för att anta de utmaningar som jag ställdes inför, istället för att själv vara min största motståndare.

Många män har backat mig

Som vd och entreprenör behöver man ofta hjälp i kritiska situationer och då har det funnits gott om män som backat mig. De har lånat ut pengar om banken sagt nej. De har öppnat sitt kontaktnät när jag har behövt det och de har kommit med kloka råd även om det har krävts telefonsamtal långt utanför vanlig kontorstid. De har ställt upp oavlönat. Förmodligen har de tyckt att det har varit roligt att hjälpa mig fram i affärslivet.

Kön har inget med lämpligheten som ledare att göra. Det handlar mer om personlighet – att brinna för uppgiften, att kunna fokusera även när det är tufft, att vilja och våga utvecklas. Tyvärr är det ett ”hinder” att vara kvinna och att försöka göra karriär. Förutom att fajtas med alla vanliga problem så ska man också få kommentarer om utseende och familjesituation.

Företagarkvinnor passerar glastaket

Jag är otroligt tacksam för alla som har hjälpt mig när jag behövt den som mest (ni vet vilka ni är). Tack och lov har jag oftast kunnat betala tillbaka genom att leverera bra ekonomiska resultat eller genom att öppna nya dörrar.

Under de senaste åren har det blivit uppenbart att det finns gott om kvinnor som passerat ”glastaket” och är beredda att hjälpa andra. Jag vill definitivt vara en av dem.

Jag lovar att göra mitt yttersta!

PS. Den 8 mars på Internationella kvinnodagen lanserar jag och Jessica Löfström ett initiativ som kommer få betydelse för utvecklingen. Håll utkik 🙂

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.