Småföretagarbloggen
Entreprenörskap

Det går bra nu… Eller?

I onsdags delades priset som ”Årets Kvinnliga Gasell 2018”  ut av Grant Thornton och Dagens Industri. För mig som följt Gasell-tävlingarna sedan starten för 19 år sedan var det en stor ära att få kliva upp på scen och ta emot priset.

Få gaseller drivs av kvinnor

För det första är det få företag som lyckas bli gasellföretag. För det andra är det ännu färre kvinnor som äger och driver gasellföretag. Under 2017 var det endast 10% av alla gasellföretag som hade en kvinna vid rodret. Det är dessutom en vikande trend, troligen på grund av debatten om ”vinster i välfärd”.

Vad är framgång?

Den senaste tiden har en vanlig kommentar varit ”Det går bra nu!” och förmodligen syftar man på priser och tidningsartiklar. Jag vet inte vad som är definitionen av framgång – men  för mig är det när vårt företag hjälper många arbetssökande ut i jobb, när medarbetarna trivs och när intäkterna är större än kostnaderna.

Med tanke på att vi under våren har varit tvungna att lägga ned flera kontor och att Af anvisar allt färre deltagare till oss, så skulle man kunna hävda att det gick mindre bra. Men det är inte sant. Vi har en plan av vad vi vill åstadkomma (vi vill bli ett miljardbolag för att kunna hjälpa så många som möjligt) och vi följer vår strategi.

Ett steg bak och två steg fram

Självklart händer det att vi tar ett steg tillbaka då och då, men nästa dag tar vi två steg fram istället. Mina kollegor brinner verkligen för visionen att ”alla har en plats på arbetsmarknaden” och det är en vision som smittar andra. Just därför var det roligt att juryn lyfte fram vår vision i sin motivering!

Så svaret på den retoriska frågan måste bli:

– Ja, det går bra nu. Det finns bakslag i vardagen. Och livet som entreprenör är sannerligen ingen promenadseger. Men vi följer vår plan och vi har en strategi. Vår ambition är att omsätta en miljard för att sedan ta sikte på att bli en internationell aktör och exportera yrkesutbildningar. Det finns gott om människor som behöver vår hjälp.

Det går bra nu, men framtiden ser ännu ljusare ut!

 

 

 

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.