Småföretagarbloggen
Entreprenörskap

Det som förenar oss entreprenörer

I torsdags arrangerade Founders Alliance sin årliga middag och Berns salonger fylldes av entreprenörer. Kända profiler som Anders Wall och Niklas Adalbarth var på plats, men även mindre namnkunniga personer som är minst lika intressanta eller framgångsrika gick att finna i minglet.

Förra året var jag nominerad i kategorin ”Årets grundare”, vilket förvånade mig då det var enormt framgångsrika entreprenörer bland finalisterna. Och tur var det – för hade jag inte blivit nominerad skulle jag inte känt till grupperingen där vi entreprenörer möts.

Samtalsämnena är spännande

Sitter man en hel kväll i en sal fylld av entreprenörer är det svårt att inte se vissa konturer växa fram. Det finns tydliga egenskaper och karaktärsdrag som förenar oss:

  • För det första är vi envisa. Som någon sa från scenen ”Säg att det är omöjligt till en entreprenör och hjärnan triggas direkt att hitta en framkomlig väg.”
  • För det andra är de flesta entreprenörer genuint ärliga, nyfikna och raka i sin kommunikation. Alla är kanske inte lika utåtriktade, men det finns en nyfikenhet på omvärlden som förenar.
  • För det tredje vill de allra flesta vara med och förbättra världen. Ta till exempel kvinnan som försöker digitalisera barnmorskeyrket, killarna som bygger solcellsparker eller gänget som försöker minska matsvinnet genom att låta restaurangerna sälja överbliven mat via en hemsida. I torsdags träffade jag massor av människor som försöker hitta lösningen på framtiden utmaningar.

Det allra viktigaste är nog ändå den trygghet som finns i ett stort nätverk av entreprenörer. Vi vet alla hur tufft det kan vara att få ett nej från banken. Eller hur det känns när en viktig kund säger upp ett avtal. Det förenar oss.

Därför ställer vi upp för varandra om så behövs. Det kan gälla pengar, förslag på lösningar eller kontaktnät. Vi vet att vinden kan vända snabbt. Därför förspiller vi ingen tid. Samtalen i torsdags var både raka och handlingskraftiga. Trots att man bara känt varandra i toalettkön under några minuter kan det dyka upp kommentarer som ”Du ska få en kontakt som kan öppna upp den kinesiska marknaden” eller ”Läste i tidningen att det är tufft. Hör av dig om du behöver hjälp med likviditet.”

Jag tror det är svårt för en utomstående att förstå kraften som finns i den vegetation av entreprenörer som vuxit fram i Sverige. Kanske är det den starkaste förändringskraft som finns i vårt samhälle. Där finns både viljan och resurserna att bygga ett bättre samhälle.

Dessutom finns tempot och handlingskraften.

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.