Småföretagarbloggen
Ekonomi

Gaseller är viktiga

I mitten på 90-talet hörde jag talas om Gasellföretag första gången. Då jobbade jag som journalist med inriktning på ledarskap och skulle skriva om den forskning som växt fram kring snabbväxande företag i USA. Strax därefter lanserade tidningen Dagens Industri sin “Gaselltävling”, ett fenomenet som hjälpt begreppet att bli välkänt.

För att utses till Gasell måste företaget uppfylla följande kriterier:

  • En omsättning som överstiger 10 Mkr
  • Minst tio anställda
  • Minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret i undersökningsperioden
  • Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren
  • Ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt
  • I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner
  • Sunda finanser

De flesta företagare har nog kikat på ovanstående kriterier och drömt om att få bli en gasell. Jag har i alla fall gjort det… Och jag trodde faktiskt att AlphaCE skulle bli en gasell förra året, men det blev vi inte. Återstår att se hur det går i år.

Däremot fick jag förmånen att i år få prata på scenen i Linköping då vinnare i Östergötland, Gotland och Södermanland skulle koras. För en “gasell-nörd” som jag var det förstås en riktig ära eftersom jag är övertygad om att DI:s tävling sprider entreprenörslust och engagemang kring tillväxt.

Ett stort tack till Dagens Industri som år efter år sprider kunskap om entreprenörskap, tillväxt och gasellföretag. Det är värdefullt för såväl oss enskilda entreprenörer som för Sveriges tillväxt. Bravo er!

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.