Småföretagarbloggen
Entreprenörskap

Glasblåsare och entreprenör

Mikael Erlandsson tog hem SM-titeln 2017 i glasblåseri, men framgången grundlades redan i mitten på 1700-talet då två av Karl XII:s drabanter, uppskattade för sina insatser i krigen förlänades var sin landshövdingspost, den ene i Växjö och den andre i Kalmar. Dessa två grundade – på uppdrag av kung Fredrik I – år 1742 glasbruket Kosta.

Mikael Erlandsson växte upp i Kosta som äldst av fyra bröder, alla är idag framgångsrika glasblåsare. Pappan var också glasblåsare liksom förstås de flesta i deras närhet. Bröderna hade en dröm om att driva en egen glashytta någon gång. När glashyttan vid Ulva Kvarn strax norr om Uppsala blev till salu för fem år sedan fick Mikael och hans yngre bror Stefan Erlandsson möjlighet att äntligen driva en egen verksamhet.

De senaste dagarna har jag haft anledning att besöka deras glashytta vid ett par tillfällen. Jag blir lika fascinerad varenda gång och jag lär mig otroligt mycket. Visste du t.ex.

  • Att du inte bränner dig om man tar på glasmassa som är 1100 grader varmt?
  • Däremot bränner du dig om glasmassan är 500-600 grader?
  • Det går också att göra glaset så tunt att den är tunnare än den glad-pack som man slår in överblivna matrester med?

I Glashyttan Ulven strax norr om Uppsala verkar det alltid finnas tid och ork att förklara för nyfikna besökare hur man gör glas. Det finns tid att svara på frågor från nyfikna barn och det finns möjlighet att göra kundanpassade produkter.

Det är otroligt imponerande att förvalta svensk kulturhistoria och dessutom lyckas göra det genom att driva företag!

Vill du veta mer om hittar du information här 🙂

http://ulvakvarn.com/index.php/butiker/glashyttan-ulven/

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.