Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Grattis på nationaldagen Sverige

Jag har ofta haft anledning att fundera över hur det kommer sig att ett så litet land som Sverige kan prestera flera stora internationella framgångar som H&M, Ikea, Spotify, Skype och Klarna? Det finns bara en del av världen som kan konkurrera med oss om samma entreprenörstäthet och det är Silicon Valley. Dessutom har vi varit bra länge… Företag som Sandvik, SKF och Volvo grundades för över 100 år sedan och är fortfarande framgångsrika internationella bolag. Visst är det fantastiskt?

Bäst i framtidsbranscherna

Sverige hävdar sig väl inom dataspelsutveckling och underhållning. Inom musikindustrin – som kanske är den tuffaste branschen av dem alla – har vi lyckats producera världsartister, låtskrivare och musikproducenter i flera decennier nu. Vi har också flera spännande bolag på väg fram inom hållbar energi och matproduktion.

Ju fler företag som det går bra för, desto mer möjligheter skapas det. Idag finns det gott om riskkapital och investeringsvänliga affärsänglar som letar nya projekt att stötta. De bistår med kunskap, nätverk och internationella kontakter – något som ofta kan vara viktigare än pengar. Därför finns det goda förhoppningar om att vi kommer kunna vara bra även i framtidsbranscherna.

Sveriges framgångsrecept

Hur kan ett litet land som Sverige med endast 10 miljoner invånare hävda sig så väl? Jag tror det finns flera anledningar och här är några…

  1. För det första har vi haft drygt 200 år av fred. Krig förstör för generationer. Det raserar hus och byggnader, som måste byggas upp igen. Det trasar sönder familjer och kulturer, som kanske inte ens går att reparera. Fred är en underskattat tillgång i sammanhanget och något som vi svenskar ofta tar för givet. Fred är ingen självklarhet i alla delar av världen.
  2. Freden har i sin tur fört hit människor som flyr från krig och förtryck. Mångfald skapar dynamik. Det är inte alltid friktionsfritt – vilket vi ser i vårt samhälle just nu – men mångfald skapar kreativitet, engagemang och framåtanda. Den flykting som kommer hit har ofta en drivkraft att bygga sig en framtid, vilket skapar ett värde för samhället. Forskning visar att ett samhälle blomstrar som mest 30 år efter en invandringsvåg. Ofta tar man med sig behov eller kunskaper från sitt forna hemland, vilket ger nya tjänster och produkter. I vår matkultur ser vi ju massor av avtryck från andra delar av världen som vi uppskattar enormt.
  3. Kylan och mörkret under vinterhalvåret tror jag bidrar till vårt fokus på hårt arbete och vår längtan att skapa tillgångar så att vi har råd att resa till varmare breddgrader eller unna oss lyxen att köpa saker som får oss att må bättre. Jag tror faktiskt vårt trista väder bidrar med goda förutsättningar för kreativitet.
  4. Utbildningssystemet får ofta mycket kritik, men vi kan ändå konstatera att alla kan få utbildning i vårt land och det är gratis. Alla har kanske inte samma förutsättningar med föräldrar som kan hjälpa till med läxorna – men den som är driven kan ta sig hela vägen till en doktorsexamen. En ambitiös elevs möjligheter hänger inte på mamma eller pappas plånbok.

Amerikanerna brukar säga att ”USA är möjligheternas land”, men jag tror faktiskt att det är Sverige som är möjligheternas land.

Idag har vi all anledning av fira Sveriges nationaldag.

Heja Sverige! Heja framtiden!

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.