Småföretagarbloggen
Entreprenörskap

Kina har passerat oss

Kina har imponerat på mig länge och jag har haft förmånen att besöka landet tidigare, men den här gången fick jag erkänna att jag blev tagen.

Världens coolaste stad

Under en dryg vecka har jag haft förmånen att få hänga med entreprenören Thomas Sonesson på hans affärsresa i Asien. Han sitter i styrelsen för Ash Asia och driver flera verksamheter i Thailand sedan många år. Vi inledde därför med ett par dagar i Bangkok för att sedan ta oss vidare till Shenzhen i Kina, där sonen Kasper Sonesson har påbörjat sin entreprenörsresa.

Shenzhen ligger strax utanför Hongkong och har blivit Asiens motsvarighet till Silicon Valley. Eller nja… Silicon Valley motsvarar kanske ett kvarter eller två i denna 20-miljoner stad. Här finns flera huvudkontor och många internationella företag väljer att etablera sina verksamheter här. Staden växer extremt snabbt och det finns så många nybyggda skyskrapor att det är omöjligt att få en överblick över staden.

Framtiden finns redan

Kina imponerar. Det är renare, större och mer modernt än jag hade kunnat drömma om. Här använder man t.ex. modernare betalningssätt än Swish och det finns appar till det mesta. Till och med bilparken är modernare än i centrala Stockholm.

Tack vare Thomas och Kasper har jag fått besöka fabriker och sett spännande platser. Ett stort tack till mina ciceroner. Utan er hade jag aldrig åkt till Kina.

Vilken ögonöppnare det har varit!

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.