Småföretagarbloggen
Entreprenörskap

Kraftsamling inför 2018

Så här i mellandagarna brukar jag ta tillfället i akt och fundera på vad jag gjort bra förra året och vad jag vill åstadkomma nästa år, som ett mentalt avstamp inför framtiden.

Några saker som jag åstadkommit under 2017 är jag mer nöjd med än andra saker, såsom att styrelsen lyckades övertyga mig om att ta in en vice vd till företaget. Det var i grevens tid. Dessutom är han bra på många av de saker som jag är rätt dålig på… Det är förmodligen skönt för organisationen.

Andra saker är jag mindre nöjd över, såsom att AlphaCE förlorade ett stort uppdrag åt Arbetsförmedlingen, vilket innebar att vi tvingas avveckla halva företaget. Många duktiga och engagerade kollegor tvingas nu lämna företaget, förhoppningsvis kommer vi snart att kunna rekrytera tillbaka dem till företaget.

Nästa år är det valår. Integration och jobb är troligen två heta valfrågor. Jag hoppas och tror att AlphaCE kommer kunna bidra mycket här. Vi är fantastiskt bra på att ordna jobb åt dem som står långt från arbetsmarknaden. Vi hjälper i snitt 1 person varje timme ut i jobb (snittet ligger på 40-50 arbetssökande i jobb varje vecka). Jag hoppas bara att vi inte blir ett slagträ i den politiska debatten, för vi skulle kunna hjälpa betydligt fler ut i jobb.

Det där sista är utan tvekan min främsta drivkraft. Är jag trött eller sliten hämtar jag kraft i verksamheten. De solskenshistorier som mina kollegor möter i vardagen är fantastiska. Och om jag någon gång tycker synd om mig själv behöver jag bara prata med deltagarna eller eleverna i fikarummet. Där finns sorgliga berättelser om krig, psykisk ohälsa, fattigdom, värk och utanförskap. Där finns också mycket omtanke och stor livskunskap. De hjälper mig att hämta kraft och hitta fokus.

Ja, en sak är säker. Det är inte svårt att hitta motivation när man jobbar med arbetsmarknadens utmaningar. Här finns massor av möjligheter och förbättringspotential. Åh, vad jag ser fram emot nästa år!

Heja 2018!

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.