Småföretagarbloggen
Entreprenörskap

Kvinnor med makt

Det där med kvinnor, pengar och makt verkar provocera. Eller åtminstone väcka väldigt stor nyfikenhet… Hur ska man annars kunna förklara det stora intresset för nätverket 17. För jisses vilket år det har varit.

När vi startade 17 den 8 mars 2018 var det en sorts protest mot den myt som figurerade kring kvinnors företagande. Jag och Jessica Löfström råkade träffa varandra på en scen i Almedalen sommaren 2017. När vi klev ner från scenen säger Jessica till mig:

”Vet du om att du är en av 17?”

Jag förstod förstås inte vad hon menade, men det visade sig att det fanns en myt i Almedalen att det endast fanns 17 kvinnor som hade startat (och varit huvudägare) i ett företag med en större omsättning än 50 msk/år i Sverige.

Tro inte på allt du hör

Varken jag eller Jessica trodde på den myten. Vi insåg nämligen ganska snabbt att vi kände de flesta i så fall. Däremot blev vi provocerade. Om banker, investerare eller andra intressenter tror att vi kvinnor startar små företag, då är det inte så konstigt att kvinnor får mindre riskkapital eller banklån.

Efter ett lunchmöte i november kontaktade vi Lena Apler, Monica Lindstedt och Anna Bråkenhielm. Och den 8 mars 2018 gick vi ut med ett upprop till alla kvinnor som startat stora bolag och bad dem ansluta till nätverket 17.

I Almedalen 2018 hade vi vår första träff där vi lanserade nya medlemmar. Och igår anslöt ytterligare 10 medlemmar.

Nu har vi – på mindre än ett år – lyckats identifiera 44 kvinnor som startat bolag med en omsättning på mer än 50 msk. Bland entreprenörerna finns kända varumärken som Lexington, House of Dagmar och Mamma Mia. Det finns bemanningsföretag, transportföretag och mode.

Nätverket 17

De trodde vi var 17, men vi var betydligt fler. Och vänta bara. Det finns massor av coola kvinnor som äger sina företag. Vi har en lång lista på kvinnor som är på väg in. Dessutom vet vi att flera kvinnor som driver företag med omsättningen 20-30 msk/år har satt tydliga mål för sin verksamhet – de ska över 50 msk. 17 har blivit precis den sporre som vi hade för avsikt att skapa.

Dessutom tänker vi bli en blåslampa på allt och alla som inte förstått hur bra kvinnor är som entreprenörer. Vi behöver inte bry oss om kvotering till styrelserummet (för som ägare till ett  bolag bestämmer vi nämligen själva vem eller vilka som ska sitta i styrelsen…) och vi bestämmer själva med vilka vi ska göra affärer med. Och gissa om vi gjorde affärer igår? 😉

 

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.