Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Lyfter kvinnors entreprenörskap till nya nivåer

Det finns en stark trend på arbetsmarknaden just nu. Det kallas ”gigg-ekonomin” och baseras på en modell som länge varit vanlig i t.ex. underhållnings- eller byggbranschen där projektarbete i olika former förekommer. När en show eller ett byggprojekt ska produceras sätter man samman den kompetens behövs för att projektet ska få bästa möjliga förutsättningar och när projektet är klart drar kompetensen vidare till andra möjligheter. Namnet kommer från musikbranschen, där ett ”gigg” är detsamma som en spelning eller en konsert.

Att förverkliga drömjobbet

Gigg-ekonomin har flera fördelar. För det första underlättar det för människor att arbeta med sin passion, det som de älskar och drömmer om att syssla med. För det andra så ökar frihet och flexibilitet. Du kan jobba som formgivare åt ett industriföretag ena dagen och en tidning nästa. Den nya tekniken möjliggör också virtuella arbetsytor, vilket i sin tur gör att det går att arbeta på distans från en fjälltopp eller en strand i Thailand.

Co-working för kvinnor

Sophia W Renemar är entreprenören som blev förälskad i ett amerikanskt koncept och introducerade det i Sverige. Idag ligger hennes ”co-working area” Hera Hub, som vänder sig till kvinnor och företagare, i centrala Uppsala. Där delar 25 driftiga kvinnor på konferensrum, arbetsplatser och fikarum i välkomnande arbetsmiljö. Det finns regelbundna workshops där de kan inspireras, lära sig nya saker och nätverka.

Jag hade förmånen att få besöka Hera Hub i veckan och inspirerades av den kraft och energi som finns i konceptet. Hera Hub är inte ett kontorshotell utan fokuserar mer på nätverk, kreativitet och erfarenhetsutbyte snarare än kontor, reception och kopiator. Jag är övertygad om att detta är framtidens melodi. Det finns mycket som tyder på att morgondagens arbetsgivare och arbetstagare kommer att vilja arbeta på det här sättet.

Varför kvinnor?

Det är en relevant fråga, men när man hör Sophia berätta om hur kvinnorna peppar och stärker varandra i företagandets utmaningar och möjligheter så förstår man. Bilden av en entreprenör är fortfarande en medelålders man och många kvinnor behöver stöd och pepp för att våga prata försäljning, nyckeltal och marginaler. Genom att klustra sig får även kvinnor draghjälp på olika sätt. Den som lyckats sälja in ett större projekt får ett naturligt team att koppla på om det behövs fler personer i projektet.

Jag ser fram emot att få följa Hera Hub och de företag som verkar där. Det finns en enorm kraft och potential i den gruppdynamik som kan skapas i den miljön.

Stort tack Sophia för att du lyfter kvinnors entreprenörskap till nya nivåer!

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.