Småföretagarbloggen
Entreprenörskap

När en konkurrent går i graven

Det finns få saker som driver utveckling och kvalitet lika bra som duktiga och ambitiösa konkurrenter. Därför har jag alltid haft en nära och god kontakt med mina motståndare. Det finns ett utryck på engelska som säger ”Keep your friends close, but your enemies closer”. Det är ett av mina motton i yrkeslivet.

Det behövs bra motstånd om man ska utvecklas. Vad hade Usain Bolt varit utan motståndare på startlinjen? Hade  det blivit världsrekord varit ensam på banan? Troligen inte. Just därför är det så viktigt med konkurrens. Det tvingar fram nytänkande och fokus på resultat. Det är bra för alla.

En aktör som inte vill jobba med AF

I förra veckan lämnade Radix Kompetens in en konkursansökan, något som skakade branschen rejält. Radix är ett relativt nystartat företag, men de har på kort tid blivit en drivande aktör i branschen som haft höga ambitioner. Jag känner flera nyckelpersoner i företaget och ägaren tillika vd:n Martin Sjöström är en av dem jag ofta haft kontakt med under åren. Därför blev jag förvånad över det som inträffade i veckan.

Radix har haft Arbetsförmedlingen som största kund. När volymerna på kort tid minskat dramatiskt påverkar det förstås verksamheten. Förmodligen gör Martin bedömningen att det inte går att vara leverantör till Arbetsförmedlingen eftersom han säger i Dagens industri att han kommer starta fler företag men…

”Jag kommer inte att jobba med Arbetsförmedlingen mer”

Det uttalandet borde få politikerna och myndigheten att tänka till. Vad är det som gör att en framgångsrik företagare kastar in handduken? Varför är AF:s upphandlingar ständigt föremål för överprövningar? Hur kommer det sig att AF säger att volymerna av deltagare ska minska 10 procent, men istället blir det tvärstopp?

Så funkar vardagen för oss

Härom veckan hade vi informationsträff i Eskilstuna på lastbilsförarutbildning som finansieras av AF. 30 arbetssökande dök upp och av dem bedömde yrkeslärarna och de arbetsgivare som var på plats att 28 troligen skulle klara av utbildningen och få anställning. AF gjorde däremot bedömningen att ingen var aktuell. Trots att lastbilschaufför är ett extremt bristyrke och det finns personer som arbetsgivarna bedömer är anställningsbara blev det alltså ingen kursstart. Inte den här gången heller.

Vi vill också vara goda arbetsgivare

Vi som är specialister på arbetsmarknadens utmaningar vet hur viktigt det är att vara en seriös arbetsgivare. Vi vill också kunna ta ansvar för personal, fortbildning och tekniska investeringar.

Förra året hjälpte AlphaCE i snitt 40 arbetssökande ut i jobb. Vi skulle kunna dubbla det antalet, så stort är intresset från arbetsgivarna. Det är lätt att få ut svårmatchad kompetens på arbetsmarknaden just nu, istället avvecklar. Valrörelsen handlade mycket om integrationen och jobben. Vi som är specialister på området och som bevisligen vet hur man gör monterar ner verksamheterna.

Vi vill vara en seriös part till såväl myndigheter som kommuner. Både tjänstemän och politiker ska kunna lita på vår verksamhet när det blåser som mest. I många år har vi ropat på stabila förutsättningar, högre trösklar för nya aktörer att komma in på ”marknaden” samt snabbare och hårdare sanktioner för dem som inte sköter sig. Istället är det nu en av ”de goda” som väljer att kliva av.

Som konkurrent till Radix skulle jag kunna jubla. Det blir fler marknadsandelar över till vårt företag. Men som skattebetalare och arbetsmarknadsnörd blir jag förbannad över utvecklingen. Vad är planen? Ska Arbetsförmedlingen sköta allt i egenregi – för om så är fallet bör man ska ta bladet från munnen och säga det omedelbart.

Då kan seriösa aktörer lägga sin strategi utifrån det läget.

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.