Småföretagarbloggen
Entreprenörskap

Pojken som vill rädda världen

Efter jobbet idag hade jag förmånen att få lyssna på Xiuhtezcatl Martinez på en gratisföreläsning som arrangerades i Uppsala. Xiuhtezcatl blev känd för svenska folket när han var med i Skavlan och på bästa sändningstid berättade om hur han tillsammans med några andra ungdomar stämde USA för att de vuxna förstörde jordens framtid.

Xiuhtezcatl är en miljökämpe som blivit en ledarprofil inom miljörörelsen och många engagerar sig i hans rörelse Earth Guardians. Han är vältalig och har fått flera utmärkelser.

Jag och dottern hade höga förväntningar. Dessvärre blev inte föreläsningen det vi hade förväntat oss… Vi tittade förbryllat på varandra efter föreläsningen och tänkte ungefär samma sak. Var det här allt? Vad är nästa steg och var är strategin?

Till slut vände vi i dörren och gick tillbaka in till Xiuhtezcatl och hans crew som stod kvar och pratade med några fans. Vi fick en pratstund och for sedan hem, fortfarande något förbryllade. Vem hade vi träffat egentligen? En 17-åring som pratat inför FN-församlingen och fått utmärkelser av president Barack Obama – men var han så unik? Och i så fall varför då?

I bilen på väg hem enades vi om att det troligen handlade om vår ovana att lyssna på en 17-åring. Det normala är att en framstående forskare, politiker eller företagsledare står på scen. Istället var det en pojke som berättade om sin frustration över hur oljeindustrin ödelade hans hemtrakter och förgiftade hans familj. Han beskrev sin rädsla över att orkaner och översvämningar riskerade att döda oskyldiga och att vi i västvärlden har en skyldighet att ta ansvar för innan världen går under.

Det som Xiuhtezcatl pratade om idag är sant, men det är inget nytt. Han sade dock något klokt som både jag tog till mig:

– I don´t want to be your leader. I want to inspire you to become leaders.

Kanske var det precis det som provocerade mig – att jag hade förväntat mig en ledare som stod på barrikaderna för en bättre miljö. Men han har helt rätt, ska vi åstadkomma resultat måste vi hjälpas åt och det är bråttom!

Jorden kan inte vänta.

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.