Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Rinkeby är en skattkista

Vissa platser ligger mig varmt om hjärtat. Rinkeby är en sådan plats. Jag minns för många år sedan då jag besökte Rinkeby för första gången och parkerade bilen utanför biblioteket. Några barn kom rusande och hejade glatt. ”Du är ny här va? Dig känner jag inte igen” ropade en pojke i 10-årsåldern.

Barnen ställde massor av frågor och erbjöd sig att följa med mig på mitt möte. Jag var lite tidig och förklarade att jag hade tänkt ta mig en kopp kaffe först. Snabbt lotsade de in mig i ett trevligt persiskt café som sålde exotiska bakverk och nötter på lösvikt. Ägaren och några medelålders män ställde också nyfikna frågor och bjöd på delikatesser för att jag skulle få smaka på deras favoriter.

En timme senare kom jag skrattande ut från cafét med fyllda matpåsar. Kaffet kostade mig 15 kronor. Resten var ”Smakprover till mina barn”, som de envist hävdat att jag inte skulle betala för. Skuttande barn följde mig hela vägen bort till mötet och säkerställde att jag hade kom rätt innan de vinkade hejdå.

Det var med ett leende jag kom hem till familjen den dagen med alla smakprover. Vid middagsbordet försökte jag förklara värmen och jag sa med emfas ”Där skulle jag kunna tänka mig att bo.” Det var verkligen ingen ironi. Rinkeby har en värme som smittar och en ödmjukhet inför livet som jag uppskattar.

Eldsjälen som vill förändra

Idag träffade jag Salebaan Mohamed Ali, eldsjälen bakom firandet av 6 juni i Rinkeby, som kontaktat mig för en referensgrupp. Han berättade om bakgrunden till nationaldagsfirandet och visade stolt upp flera bilder på Erik Ullenhag, fd integrationsminister, som varit en av huvudpersonerna när eventet drog igång.

Jag skrattade när jag såg bilderna. Erik Ullenhag och jag känner nämligen varandra väl. Vi växte upp i samma område, var med i samma scoutkår och det hände att vi debatterade politik under skolåren. I vuxen ålder har vi träffats i olika sammanhang, ofta har det handlat om integrations- eller arbetsmarknadsfrågor.

Det finns många sådana personer i min vänskapskrets – människor som brinner för att bygga ett bättre samhälle och som dyker upp i olika sammanhang. Jag har en känsla av att Salebaan kommer att tillhöra en av de personer som jag kommer få anledning att ha kontakt med framöver. Han har nämligen precis den ambition och den ansvarskänsla som krävs för att göra ett samhälle bättre.

Rinkeby förtjänar bättre

Rinkeby har ett oförtjänt dåligt rykte. Media rapporterar bara om stölder, skottlossningar och bilbränder. Det finns så otroligt mycket mer i Rinkeby – som skrattande barn, gästvänliga caféägare och 900 busschaufförer som ser till att lokaltrafiken i Stockholm fungerar. Jag lovar att kavla upp ärmarna för att försöka förbättra och bredda den bilden.

Det förtjänar Rinkeby och det förtjänar Sverige.

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.