Småföretagarbloggen
Entreprenörskap

Framtiden är snart här…

I fredags hade vi ett styrelsemöte med Svenskt näringsliv där vi bland annat fick en fördjupning i Ung Företagsamhet, UF, ett skolämne som ska att öka kunskapen om företagande och entreprenörskap bland ungdomar.

Ungdomar vill bli entreprenörer 

UF är ett populärt ämne bland de gymnasieelever som driver UF-företag. Det brukar vara mycket glädje och kreativitet i projekteten. Många älskar att tävla i kategorier som ”Bästa säljare”, ”Bästa affärsplan” och ”Bästa monter”. Det finns regionala tävlingar som brukar dra stor publik och det finns till och med SM. Självfallet finns det också betygskriterier, det är ett skolämne som innehåller både teoretiska och praktiska moment. I

da Backlund, grundaren av Raphunzel of Sweden, och Filip Tysander, grundaren av Daniel Wellington, är två framgångsrika entreprenörer som en gång i tiden drivit UF-företag. Faktum är det går att göra en lång lista av unga företagare som en gång i tiden var UF-företagare.

När jag gick i skolan fanns inte UF. Faktum är att ordet entreprenör inte ens fanns i mitt vokabulär förrän jag blev äldre… Det var först under IT-boomen i slutet på 90-talet, som jag hörde talas om entreprenörer och det tog ännu längre tid innan jag förstod att jag nog tillhörde skaran. Att vara företagare och entreprenör var länge ett skällsord i min värld. Sorligt, men sant.

Tack och lov har samhället förändrats. Och jag med 🙂

Svenskt näringsliv stöttar UF

UF är viktigt för Svenskt näringsliv. Det är dagens skolungdomar som kommer att skapa morgondagens företag. Ska vi ha råd att betala skola, vård, pensioner, vägar och andra viktiga samhällsfunktioner i framtiden behövs nya exportsuccéer och arbetstillfällen. Vi kan inte förlita oss på gårdagens affärsmodeller och produkter. UF är förmodligen den viktigaste satsningen på framtiden som vi kan göra.

När Jan-Olof Jacke, ordförande för nationella styrelsen för UF samt tillika vd för AstraZenecaAB, ska berätta om UF för Svenskt näringslivs styrelse har han svårt att stå still. Han promenerar fram och tillbaka i rummet och ansiktet lyser av glädje. Han berättar stolt om sina barns spontana kommentar när han berättade hemma om sitt uppdrag. Det var första gången barnen tyckt att pappa varit cool på jobbet. Det säger något om inställningen bland dagens ungdomar.

Företagsänglarna möter UF

I helgen genomförde vi för tredje året i rad Företagsänglarna, en tv-produktionen som sänds via sociala medier där blivande entreprenörer får pitcha sin affärsidé för fem erfarna entreprenörer i Uppsala. Det var lika spännande och inspirerande som tidigare år och det var flera duktiga och drivna UF-företag som kom.

Jag måste säga att morgondagens företagare imponerar på mig. De har en självsäkerhet i affärsmodeller, kalkyler och presentationsteknik som jag inte ens var i närheten av. De brinner för sin affärsidé och de vet precis vad en entreprenör behöver tänka på för att lyckas. Precis som vissa drömmer om att bli fotbollsproffs eller läkare – drömmer numera många ungdomar om att bli företagare. Jag tycker det är fantastiskt.

Tack alla lärare, mentorer, partner och elever för att ni investerar er tid och ert engagemang i UF.

Ni är otroligt viktiga för framtiden!

 

 

 

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.