Småföretagarbloggen
Entreprenörskap

Vikten av Gaseller

Igår var det final i Gaselltävlingen. 1500 personer hade bänkat sig i Stockholms konserthus för att hylla årets snabbväxande företag och den proffsiga arrangören Dagens industri hade rutinerat tänkt på alla detaljer.

Vad är en Gasell?

Kriterierna för att bli ett Gasellföretag är både tydliga och enkla att förhålla sig till. Det går helt enkelt inte att fuska till sig en titel som ”gasell”. Det finns heller inte någon jury som ska göra en bedömning. Det är bokslut, intäkter, vinstmarginaler och tillväxt som räknas . Häri ligger nog Gasell-tävlingens storhet.

Min 20-åriga dröm gick i uppfyllelse

Jag har personligen spanat efter en gasell-staty sedan slutet på 90-talet då Dagens industri lanserade tävlingen. Och jag ska erkänna att vi tittade nogsamt på kriterierna varje år för att säkerställa att affärsplan, budget och bokslut gjorde det möjligt att vara med bland årets gaseller….

Vår strategi var framgångsrik. Förra året blev AlphaCE vinnare av Årets Gasell i Kalmar län, då vi hade fantastiska siffror i bokslutet för 2016. På skrythyllan i konferensrummet står både staty och diplom på hedersplats. I våras blev jag även utsedd till Årets Kvinnliga Gasell 2018 av Grant Thornton och Dagens industri.

Även detta år är AlphaCE ett gasellföretag, då vi hade fantastiska siffror i bokslutet för 2017. Men snabb tillväxt skapar utmaningar och växtvärk är inte alltid så lätt. När man äntligen vant sig vid ett IT-system eller en organisationsindelning är det läge att göra om… Och vinner man en stor affär är det troligt att det finns ett slut på uppdraget inom snar framtid.

Kanske är det därför jag älskar gasellföretagen så mycket. Det är gasen i botten och blicken mot stjärnorna. Tillväxt och framgång hyllas, även om det finns baksidor och utmaningar. Det kan vara ”upp som en sol och ned som en pannkaka”. Eller också lyckas man parera motgångarna och då kan ett steg tillbaka vara precis det som behövs för att man ska kunna ta två steg framåt.

Som den framgångsrike entreprenören Carl Pei uttryckte det från scenen:

”Ju fler motgångar man måste hantera, desto bättre blir man.”

Nästa år är det 20-årsjubileum

Jag hoppas att Dagens industri firar detta med dunder och brak. De gjorde något mycket viktigt för Sverige när de lanserade tävlingen. Förmodligen viktigare än de själva anar… Chefredaktör Peter Fellman har all anledning att vara stolt över resultatet.

Igår fick jag dessutom en ny titel i minglet som jag tänker använda framöver: ”GASELL-UPPFÖDARE”

För precis så jag ser på mitt entreprenörskap. Det finns gott om små företag och bra affärsidéer i min närhet. Jag lovar att göra mitt yttersta för att de ska få stå på scen och ta emot en gasellstaty på scen om några år 🙂

Här är kriterierna för att bli Gasellföretag:

  • En omsättning som överstiger 10 miljoner kronor.
  • Minst tio anställda.
  • Minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret i undersökningsperioden.
  • Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren.
  • Ett positivt samlat rörelseresultat för de fyra senaste räkenskapsåren.
  • I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
  • Sunda finanser.

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.