Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Det kryllar av företagare

När vi startade AlphaCE våren 2012 hade vi endast ett enda avtal, det då omtalade uppdraget Etableringslots där Arbetsförmedlingen köpte skräddarsydd hjälp till nyanlända att komma i arbete. Tyvärr fanns inga krav på vem eller vilka som fick vara leverantör, vilket medförde att allt från kriminella ligor till slarvpellar förekom i systemet. Etableringslotsarna blev hårt kritiserade och var flitigt förekommande på kvällstidningarnas löpsedlar.

Många ville starta företag

AlphaCE hade dock bestämt sig för att göra det bästa möjliga för att hjälpa nyanlända ut i jobb, vilket faktiskt var syftet med tjänsten. Och det gav resultat. Många ambitiösa och driftiga arbetssökande hörde av sig med kommentarer som ”Ni har hjälpt min kusin att få jobb. Kan n ni hjälpa mig med?”AlphaCE växte snabbt och snart hade vi fler avtal och uppdrag, men Etableringslots var länge en stor del i vår kärnverksamhet och vi var mycket framgångsrika.

Många av dem som sökte sig till oss inom ramen för Etableringslots ville starta företag. Faktum är att det på flera orter var merparten av våra deltagare som ville driva företag. Vi hade ”Starta eget-blanketter” liggande på alla kontor och dem fyllde vi i på löpande band. Det var däckhotell, bilmekaniker, fruktimport, budbil, programmering av hemsidor och caféer. Vi samarbetade med Nyföretagarcentrum, Företagarna och Almi. Flera av företagen vi hjälpte till att dra igång 2012 och 2013 finns kvar än idag. Jag har förstås inte kunnat låta bli att följa deras utveckling.

Generationer av företagande

I de flesta länder finns inte socialbidrag. Därför är det inte heller naturligt att tänka ”Hur fyller jag i socialbidragsblanketten?”. Den vanligaste formen av försörjning är ofta företagande, där släkten i flera generationer drivit butik, möbelsnickeri eller varit bonde. Det finns lika många livsöden som det finns människor, men faktum är att väldigt många som kommer till Sverige som asylsökande har flera generationers erfarenhet av småföretagande med sig i bagaget.

Därför är det naturligt – om man får chansen att direkt tala med en landsman, vilket var fallet i tjänsten Etableringslots – att den arbetssökande ställde frågan ”Hur fyller jag i Starta-eget- blanketten?”. Inte undra på att vi startade företag på löpande band…

Miljardbolaget som försvann

En dag blev jag kontaktat av en kollega i Gävle. Han hade fått besök av en bror till en av våra befintliga deltagare. Brodern var på besök hos sina släktingar och ville försäkra sig om att han kunde få  hjälp att flytta sitt miljardföretag från Syrien till Sverige, innan han bestämde sig för att söka asyl. Frågorna jag fick på telefon hörde inte till vanligheten, så jag blev förstås nyfiken och slängde mig i bilen för att träffa entreprenören.

Ganska snabbt visade det sig att mannen hade ett av Mellanösterns största importföretag för tyngre fordon. Han var rädd för att kriget i Syren och IS skulle förstöra hans verksamhet. Han ville därför ha de svenska myndigheternas hjälp att säkerställa företagsflytten innan han bestämde sig för att packa ihop sitt företag och bege sig till Sverige.

Jag lovade att göra vad jag kunde för att hjälpa honom. I flera veckor jagade jag folk. Jag hade kontakt med Näringsdepartementet, duktiga affärsjurister och erfarna banktjänstemän. Inget gav resultat. Och alla sa ungefär samma sak… ”Akta dig. Det kan vara pengatvätt.” När jag till slut återkopplade till den syriska företagaren svarade han glatt tillbaka ”Don´t worry. Germany has sent me a special team to help me move my company.”

Ja, så stor kan skillnaderna mellan olika länder vara. Det ena landet ser en potentiell terrorist, det andra ser en företagsledare med ett miljardbolag.

Vi i Sverige måste börja inse vilken potential som finns bland våra asylsökande invandrare. Många av dem är faktiskt företagare och inte bidragstagare eller problem. Tänk vilken tillgång om vi kan frigöra den kraften!

 

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.