Småföretagarbloggen
Landsbygd

Hur beskattar man en zombie?

I händelse av kris ska du vara beredd att klara dig i 72 timmar på egen hand. Alla ska vara så pass förberedda att vi klarar tre dygn, det vill säga 72 timmar, utan stöd från myndigheter i händelse av en kris. Vi förväntas ha förråd av vatten och förnödenheter likväl som förmåga att ordna värme och informationsinhämtning.

En undersökning från IF  visar att en tredjedel av hushållen inte klarar rekommendationen. If frågade 3 500 personer hur länge de skulle klara sig i en krissituation. Resultatet visar att mer än var tredje hushåll inte skulle klara sig mer än två dygn, även om det hade tillgång till vatten.

Väldigt många tänker inte på sitt eget ansvar.  Och även om du har en krislåda hemma – hur har du det på jobbet? Tänk om strömavbrottet, översvämningen, pandemin, det kraftiga snöovädret eller zombieattacken sker mitt på dagen?

Vänta här nu… zombieattacken?

Om nio personer menar att något är otänkbart, så bör den tionde utgå från att det är helt tänkbart. Häromåret konstaterade matematiker i vetenskapsskriften Infectious Disease Modelling Research Progress att om, eller kanske när?, zombier attackerar ligger mänskligheten risigt till. Men med matematiska beräkningar kan vi vinna över dem. Och dessutom kan zombier hjälpa oss att förstå andra smittor. Enligt de forskarna och deras matematiska modeller så kan inte en attack hejdas av en karantän eller ett botemedel mot ”zombiefiering”. Och de förökar sig snabbare än vi hinner döda dem. Men med upprepade aggressiva dödsattacker kan människorna vinna.

För vi är inte redo att integrera zombier i samhället. I Iowa Law Review kan man läsa hur den amerikanska lagstiftningen har stora brister som gör att det är osannolikt att en zombie juridiskt sett skulle betraktas som död. Juridikprofessorn Adam Chodorow skriver vidare att det är möjligt att ett zombieskap skulle kunna framstå som ett fördelaktigt ekonomiskt alternativ.

Hur beskattar man en zombie?

För några år sedan erbjöd en amerikansk säkerhetsfirma militärer träning för en eventuell zombieattack. För som Dr Ali Kahn, chef för det amerikanska Office of Public Preparednes and Response, säger: ”Om du är förberedd på att hantera en zombieapokalyps är du förberedd för en orkan, pandemi, jordbävning eller terrorattack”.

 

Krislåda – hjälper dig i upp till 72 timmar

Tips på grejer att stoppa ner:

  • Mat som klarar rumstemperatur (ris, bulgur, nötter, konserver, choklad etc)
  • Filtar
  • Fotogenlampa, stearinljus, tändstickor
  • Batterier
  • Telefonlista med viktiga nummer (bra när mobilen med kontaktlistan dör)
  • Vevradio
  • Vevladdare till mobilen
  • Kontanter
    (Tips från MSB:S Krisinfobloggen)

 

Bilden är från By Todd – originally posted to Flickr as How to Survive a Zombie Attack, by Acey Duecy, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9006303