Småföretagarbloggen
Ledarskap

Får chefen vara barnslig?

När jag var liten fick jag ofta höra kommentaren ”Måste du fråga så mycket”. Det var framförallt min tystlåtna mamma som skärrat försökte undvika samtal med främmande människor. Själv älskade jag att träffa nytt folk. Varje ny situation var ett äventyr och min mammas förtvivlade försök att få mig tyst snarare triggade mig att fråga ännu fler frågor.

Det var inte bara mamma som var frustrerad…  Många lärare ogillade mina frågor i sin ambition att hinna klart lektionen i tid. För att inte tala om alla klasskamrater som längtade efter att lektionen skulle ta slut… Det var nog inte så kul att ha ”fröken nyfiken” i klassrummet.

Nyttan av att vara nyfiken

Som chef och ledare har jag ofta nytta av min nyfikenhet. Jag är genuint intresserad av det mesta och kan engagera mig i allt från politiska diskussioner till samtal om  fritidsintressen eller melodifestivalen. Nya tekniska rön eller globaliseringen är andra intressanta ämnen som påverkar oss. Ja, listan över spännande saker som finns att upptäcka kan göras lång.

I mitt jobb träffar jag människor från olika kulturer och sammanhang. Det är en fröjd. Ofta har jag kunnat förstå budskapet i en forskningsrapport tack vare något spännande samtal jag har haft med en deltagare eller en Sfi-elev.

Många av mina kollegor är av samma nyfikna virke – det krävs nämligen om man ska kunna hjälpa dem som står längst från arbetsmarknaden ut i jobb!

Bra ledarskap kräver mod

För att kunna vara nyfiken måste man också kunna bjuda på sig själv och blotta sina tillkortakommanden. Att ställa frågor är modigt, eftersom du också avslöjar vad du inte vet eller förstår. Som chef är det jätteviktigt att våga och kunna ställa obekväma frågor för att komplettera med den information som krävs för att fatta rätt beslut

För att behålla min nyfikenhet är jag mån om att våga vara barnslig. Genom att göra småtokiga saker – som att dansa på konferensbordet, ta på mig en giraffdräkt på styrelsemötet eller att ta ett skutt när tidningsfotografen ska plåta ett omslag – får nyfikenheten näring och inspiration. Därför är det så viktigt för mig att vara barnslig.

Dessutom är det roligt att vara barnslig. Ett gott skratt förlänger livet sägs det. Dessutom tror jag att många medarbetare uppskattar chefer och ledare som kan skratta åt – eller i all fall behålla perspektivet i – olika situationer.

Meningen med livet

Livet handlar till syvende och sist inte om att tjäna mest pengar, ha den finast titel eller det tjusigaste hemmet. Livet handlar om att lära sig och uppleva så mycket som möjligt.

Och hur ska man kunna lära sig något om man inte får ställa frågor?

 

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.