Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Är du en vinnare?

I min bekantskapskrets finns det många maskrosbarn, personer som mot alla odds lyckats ta sig fram i livet. Det finns också en och annan klassresenär. Häromdagen hade jag möjlighet att äta middag med några av världens mest framgångsrika vetenskapsmän. Föga förvånande fanns där både maskrosbarn och klassresenärer.

Jag har alltid fascinerats av att vissa människor tycks ha en naturlig förmåga att hantera utmaningar utöver det vanliga. Få är beredda att göra det som krävs för att nå sitt slutmål, medan andra är beredda att göra allt.

Inom idrottens värld är det tydligt vem som står överst på prispallen, träning är förstås en viktig ingrediens, som t.ex. Ingemar Stenmars så väl uttryckte det

”Det enda jag vet om tur är att ju mer jag tränar, desto mer tur får jag.”

Att träning ger resultat, det vet vi alla som försökt bli bra på något. Men det räcker inte. Det måste vara rätt träning, rätt vila, rätt teknik och rätt utrustning.  Det finns mer som förenar vinnare än enbart träningsdosen. Här är några exempel:

  1. Sätta mål. Oavsett om du vill förbättra din hälsa eller göra ett nytt karriärval måste du börja med att sätta ett mål. Zlatan är ett bra exempel. Han vill inte ”bara” bli en framgångsrik fotbollsspelare. Han vill bli en legend. Alltså duger det inte att spela fotboll bra. Han måste göra något utöver det vanliga. Detsamma gäller allt från relationer till privatekonomi. Vill du hjälpa livet på traven i rätt riktning, så är det en bra början att sätta ett mål. Vad vill du åstadkomma och varför?
  2. Kommunicera ditt mål. När du vet vad ditt mål är gäller det att berätta för omvärlden vad du vill åstadkomma, för då kan du få hjälp. Söker du nytt jobb eller planerar du att springa ett maratonlopp? Din granne kanske behöver rekrytera just din kompetens och i fikarummet kanske du har din blivande träningskompis. I ”landet lagom” är vi ovana vid att berätta om våra mål och ambitioner. Det är synd för det finns ofta en resurser i din närhet och de allra flesta älskar att hjälpa till.
  3. Var inte rädd för att be om hjälp. Skaffa dig ett bollplank, en mentor eller en coach. Du kan till och med använda konkurrenter som hävstång för din egen prestation. Borg och McEnroe sporrade varandra till nya nivåer inom tennisen till publikens förtjusning. Steve Jobs och Bill Gates har också vittnat om betydelsen av en duktig sparringpartner i branschen. Alla behöver hjälp att få perspektiv på sina mål och delmål, framförallt om man vill lyckas. Inom idrottens värld är detta en självklarhet, inom yrkeslivet borde det också vara det.
  4. Skapa delmål. Det här kan vara svårt, just därför måste du se till att få hjälp. Delmålen ska gärna vara mätbara och konkreta, det är också viktigt att du vågar utvärdera dem (kanske till och med byta ut dem) längs med resan. Är man en äkta vinnarskalle kan det vara svårt att justera en plan eller ett delmål. Därför är det viktigt att du har bra mentorer i din närhet som hjälper dig.
  5. Genomförandekraften avgör om du lyckas. Det finns många som drömmer om att bli framgångsrika, men alla är inte beredda att göra jobbet som krävs. Många framgångsrika personer beskriver passion och glädje för sitt område. Det krävs ofta mer tid och engagemang än man tror för att lyckas. Man måste vara beredd på bakslag, missbedömningar och stängda dörrar. Har man passion och arbetsglädje är det lättare att hitta motivationen att orka kämpa vidare.

Jag är ganska duktig på ovanstående, men framförallt är arbetsglädjen och nyfikenheten de allra viktigaste ingredienserna för mig. När motivationen tryter eller när motvinden blåser hårt – då är det dessa två faktorer som gör att jag håller kursen.

Arbetsglädje kan aldrig underskattas!

 

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.