Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Så får du magi i ditt jobb

Numera får jag sällan frågan ”Vad gör en jobbcoach?” Det verkar vara en vedertagen sanning att vi hjälper till med att skriva cv eller hitta jobb. Men det är inte riktigt hela sanningen.

Meningen med livet

Under de 20 år som jag har jobbat med karriär- och jobbcoaching i olika former är det faktiskt helt andra frågor som hamnar i fokus. Oftast kommer vi snabbt in på livets kärnfrågor som familjesituation, värderingar, passion, fritidsintressen och drömmar.

Dessutom brukar vi behöva fördjupa oss i konkreta frågor som utbildningsbakgrund, kunskap och arbetslivserfarenhet. De allra flesta är faktiskt ganska ovana att berätta om sina styrkor och svagheter eller att förklara vad man är duktig på.

Det finns dem som tycker det är viktigt att göra karriär och ha en snygg titel. Det finns andra som tycker det är viktigt att kunna jobba deltid. Alla är olika och tyvärr är det vanligt att man gör det som alla andra förväntar sig att man ska göra.

Här kommer därför en övning som rekommenderas att göra med viss regelbundenhet:

Livshjulet

”Livshjulet” är en bra övning för den som vill ta reda på om man prioriterar rätt i livet.

Rita en cirkel. Cirkeln ska föreställa dig och dina timmar under en vanlig arbetsvecka. Rita tårtbitar i cirkeln och fyll varje tårtbit med det som saker som du tycker är viktiga och funder över hur mycket tid du lägger på varje ”tårtbit” varje vecka. Det kan t.ex. vara

  • familj
  • vänner
  • hobby
  • hälsa
  • sömn
  • mat
  • jobbet
  • nöje
  • sociala medier

Vissa tycker att det är jobbigt eller kanske till och med omöjligt att göra övningen, men det brukar bli bra diskussioner kring vad som är viktigt i livet och varför man jobbar med det man gör.

Ett bra tips är att göra övningen tillsammans med sin familj. Både unga och gamla brukar tycka att det är kul att göra övningen. Dessutom blir det bra diskussioner om flera personer i samma familj gör övningen. Åsikterna om hur mycket tid man lägger på det ena eller andra brukar ofta variera beroende på vem man frågar.

Lycka till med livshjulet 🙂

 

 

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.