Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Vad ska du bli när du blir stor?

Förra veckan frågade jag 15 erfarna jobbcoacher samma fråga. Var och en har under åren träffat hundratals arbetssökande i olika åldrar och med olika utbildningsbakgrunder. Vissa har framförallt arbetat med arbetssökande som är inskrivna på Arbetsförmedlingen, andra har jobbat med chefscoaching.

Frågan var: ”Hur stor andel av dem du möter har en idé om vad de vill?”

Jag fick exakt samma svar från samtliga:

”Oj, det är få. Betydligt färre än 10 procent har en aning om vad de egentligen vill”

Visst är det intressant? Trots att vi befinner oss så många timmar på jobbet funderar vi inte på vad vi vill med våra arbetsliv.

Ofta präglas vi av vad vår omvärlds såsom t.ex. föräldrar, vänner, klasskamrater eller förväntningar. Det finns många faktorer som påverkar våra val i livet, men faktum är att vi själva oftast inte tar kommandot.

Jag har ofta träffat personer som brinner för sitt fritidsintresse – det kan vara hundar, musik eller naturen. De tror inte att de kan livnära sig på sin hobby trots att det finns mängder av personer som kan leva på att driva kennel eller producera musik. De flesta har inte ens försökt eller ens funderat på möjligheten – istället blir de frustrerade över sin arbetsplats eller sin chef.

Jag har också träffat personer som blivit utbrända eller deprimerade för att de känt sig tvingade att studera till läkare eller arkitekter av den enkla anledning att de råkade ha bra betyg. Det är lätt hänt att fortsätta på inslagen väg utan att reflektera över sin situation. Som en 35-årig läkare som varit sjukskriven i 4 år uttryckte det:

”Jag vet inte om jag någonsin ville bli läkare. Jag råkade ha bra betyg och alla sa att jag skulle studera till läkare. Helt plötsligt satt jag i ett väntrum med patienter och vantrivdes. Nu känns det inget kul alls, som att jag slängt bort mitt liv på fel sak.”

Vi lever i ett samhälle där det finns gott om förutsättningar att skapa våra egna liv, men det är svårt att stå emot samhällets normer och förväntningar.

Det är verkligen dags att vi börjar prata och fundera över vad som är viktigt för att vi ska må bra.

Så ge dig själv en påskpresent – ta och prata med din familj och dina vänner om vad du vill och vad som är viktigt. Vem vet du kanske till och med blir en gladare och lyckligare person på köpet 😉 Behöver du tips eller idéer kan jag rekommendera länkar och lästips som finns här http://www.workprogram.se

Glad påsk till er alla!  

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.