Småföretagarbloggen
Snötäckt fält med skog i bakgrunden.
Arbetsmarknad

Är du redo för arbetsmarknaden 2.0?

Vissa saker förändrar både beteende och värderingar. När Monica Lindstedt lanserade Hemfrid var det ett kontroversiellt inslag – att städa sitt hem och tvätta sin smuts ansågs tillhöra de saker som man skulle ta hand om själv. Det fanns förstås personer som anlitade svart städhjälp, men sådant talades det tyst om…

En ny bransch såg ljuset

Visionären Monica Lindstedt hade redan från start målet att hjälpa privatpersoner. Troligen var hon inspirerad av sitt eget behov, men det var företagskunderna som gjorde att ekonomin höll ihop de första åren. 2007 lanserades RUT, som gav privatpersoner en möjlighet att få till skatteavdrag för hushållsarbete. Det satte ordentlig fart på svenskarnas behov av hjälp i hemmet. Eller nja, behovet hade förmodligen funnits där länge, det var bara så att RUT gjorde det möjligt för vanligt folk att nyttja tjänsten och dessutom göra det ”vitt”.

Den tröga arbetsmarknaden

Sverige har världens mest trögrörliga arbetsmarknad. Det är ett problem för arbetsgivare som kan behöva byta ut kompetens för att få en nystart i arbetslaget (det är ju därför många tjatar om förändringar av LAS). Trögheten är ett problem även för den anställde som inte vågar byta jobb eller flytta till en ny ort för att få nya möjligheter i arbetslivet. Tro mig, jag har mött så många vilsna personer som envist hållit fast i sin ”fasta anställning” trots att de vantrivts med både arbetsuppgifter och chefer…

Ett RUT för karriären

Tänk om vi hade ett RUT-avdrag för studie- och yrkesvägledning? Vi skulle kunna addera kostrådgivning, träning och personlig utveckling som kurser i konst, musik och teater. Vi kan kalla det PUST – personlig utveckling, studier och träning. PUST-avdrag skulle kunna uppmuntra fler att ta tag i det som är några av Sveriges utmaningar just nu som till exempel ökad psykisk ohälsa och ökande fetman. Det skulle också kunna inspirera människor att börja studera eller starta eget. Att helt enkelt våga ta tag i det som skaver i livet.

Dags att utveckla tjänstesektorn

Vi har ett högt skattetryck i Sverige, vilket ger oss många fördelar. Tyvärr är det svårt att utveckla tjänstesektorn för privatpersoner i ett sådant läge. ROT har öppna upp för möjligheten att investera i renovering av hus och hem. RUT öppnade upp möjligheten att få hemmet städat. Är det inte dags att vi öppnar upp möjligheten att få professionellt stöd i våra liv också?

Är det rimligt att subventionerad träning ska vara förbehållet dem som har en klok arbetsgivare? Och varför skulle fackförbundets rådgivare inspirera sina medlemmar att utbilda sig, byta bransch och att lämna organisationen? Varför ska man få hjälp att söka jobb först när man blivit uppsagd eller arbetssökande? Vore det inte bättre om det fanns en möjlighet för individen att vara proaktiv?

Ett PUST-avdrag skulle kunna hjälpa samhället med många utmaningar. Frågan är om någon politiker är beredd att lyfta frågan – jag är helt övertygad om att det skulle bli en riktig röstmagnet. Behovet finns, precis som med RUT. Många vill kunna investera i sig själva och sin egen utveckling. Det är dags att skapa förutsättningar för flera att göra den investeringen.

Stor potentialen för PUST-avdrag

Hemfrid var först på marknaden för tio år sedan. I dag omsätter de över 500 miljoner per år. Dessutom har de 18 000 konkurrenter. Vem hade anat det för tio år sedan?

Samhället och våra värderingar förändras hela tiden. Nu är det dags att vi tar tag i några av de stora problem som finns i dagens samhälle – psykisk ohälsa och trögheten på arbetsmarknaden.

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.