Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Början till slutet för den svenska modellen: EU:s sociala pelare

Det ligger ett dis över medelhavet när vi avslutar vårt möte med UEAPME:s General Assembly på Malta. Jag och Gunilla, den nästan alltid chockrosa och tuffa VVS-importören från Göteborg har representerat Företagarna när Europas småföretagarorganisationer har träffats för att bestämma riktningen för företagarpolitiken i framtiden.

30 timmar diskussioner. Mycket ska hinnas med mellan två flyg, inte minst interna procedurer och formalia. Viktigaste diskussionen dock: EU:s framtid. Brexit och en växande misstro för EU:s institutioner även i andra länder har lett till att kommissionens ordförande Juncker har lagt fem olika scenarios för EU:s framtid. I korthet försöker de illustrera: Vad ska EU göra? Vilken grad av överstatlighet ska EU ha? Vad är nästa steg? Stora områden som nu är nästa steg i harmonieringen är skatter och utvecklingen av den sociala pelaren. Som båda innebär stora förflyttningar av makt från Stockholm till Bryssel.

I Sverige har fackföreningsrörelsen, främst LO, kämpat för en framflyttning av den sociala pelaren inom EU. Nu börjar resultaten strömma in. Förslagen står i bjärt kontrast mot vår svenska modell och kommer innebära stora ombyggen av arbetsrätt och socialförsäkringar. Inte för att det inte behövs göra förändringar, men detta kommer bli svårt och dyrt för Sverige att implementera. En kostnad som kommer skjutas ner på företagen.

Med ett oklokt och ogenomtänkt införande av en social pelare i EU kommer Sveriges partsmodell naturligtvis försvagas, kanske bli ett minne blott. Det är ju egentligen naivt att tro att resten av EU skulle anpassa sig efter några få länder i norra Europa. Framför allt eftersom vår partsmodell är svårförstådd och icke-transparent i ett internationellt perspektiv. LO, hur tänkte ni?

Med en liten titt i kristallkulan så är dock denna utveckling farligare än så. Misstron mot EU kan nå nya höjder när vår föräldraförsäkring, konflikter på arbetsmarknaden och a-kassa regleras av principer från Bryssel. För en EU-ivrare som jag, kan jag inte göra annat än oroa mig för utvecklingen. Och innan politiker och organisationer ropar ja till denna utvidgning så behöver vi en sund och sansad diskussion i Sverige. Med Junckers fem scenarios för ögat, behöver vi först svara på frågan: Vilket EU vill vi ha?

 

Artikel skriven av:

Patrik Nilsson

Patrik Nilsson- Chef för opinion och analys på Företagarna