Småföretagarbloggen
Politik

Dags för spökregeringen att kliva fram

Det parlamentariska läget efter valet lär knappast ha kommit som en överraskning för någon. Sverigedemokraterna har funnits i Riksdagen sedan valet 2010 och det var ingen slump att DÖ konstruerades när Stefan Löfven hotade med extraval 2014.

Trots det givna läget har varken sonderingspersoner eller diverse förhandlingar renderat i någon ny regering. Däremot har vi en ny budget för 2019, där moderaternas och kristdemokraternas gemensamma budgetförslag är det ramverk som myndigheter, förvaltningar, företag och privatpersoner ska förhålla sig till.

Vem håller i taktpinnen?

I min värld är det märkligt att våra riksdagspolitiker driver igenom en ekonomisk politik som någon annan förväntas  hantera och implementera. Jag vet att dylika lägen har uppstått tidigare, men är det ens rimligt att låta ministrar och statssekreterare hantera sakfrågor som de inte själva står bakom?

Man tycka vad man vill om moderaternas och kristdemokraternas politik, men de har uppenbarligen en större plattform i Sveriges riksdag än övriga budgetförslag. Har de sjösatt en budget borde de rimligen också få ta ansvar för implementering. Annars riskerar myndigheter och andra aktörer stå rådvilla inför de eventuella tolkningar och prioriteringar som krävs för att gå vidare i processen.

C och L har redan släppt igenom en budget med viss prägel. Då borde de rimligen också ta ansvar för att myndigheter och andra får stöd och politisk ledning i sakfrågorna. Det är ju knappast en lekstuga med låtsasfrågor som ska hanteras, det är landets budget som påverkar såväl myndigheter som företag och privatpersoner…

Arbetsmarknadspolitiken behöver ledning

Personligen har jag mest insyn i den budget som rör arbetsmarknadspolitiken. Och jag kan konstatera att jag inte är avundsjuk på Arbetsförmedlingens ledning som har fått ganska dramatiska justeringar i sin budget samtidigt som de saknar politisk ledning. Eller som min tonårsdotter uttryckte det på vår förmiddagspromenad:

”Det är som om Sverige har en spökregering. Det finns en budget och det finns en massa sakfrågor som just nu tvingas på plats, men det finns inte något ansikte på den som driver igenom frågorna.” 

Det är sannerligen läge för politikerna att skärpa till sig nu. För blir det extraval lär det bli en rejäl käftsmäll åt det politiska etablissemanget, där ett och annat politiskt parti lär åka ur Sveriges Riksdag. Dessutom lär valdeltagandet sjunka rejält.

För handen på hjärtat – hur viktigt är det att rösta om vi ändå bara får en spökregering?

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.