Småföretagarbloggen
Ekonomi

Det viktiga samhällskontraktet

I förra veckan var det höstlov och jag befann mig på semesterön Kreta i Grekland, ett land som de senaste åren brottats med stora ekonomiska svårigheter. De flesta charterturister hade lämnat ön, vilket förmodligen underlättade kontakterna med lokalbefolkningen.

Vi hade många fina samtal med olivodlare, restaurangägare och hantverkare. De flesta vittnade om landets dåliga ekonomi och misstron till politiker. Det fanns en uttalad ovilja att betala skatt till ett system som de inte litade på, som en skomakare ogenerat uttryckte det:

”We don´t do exports. Then we would have to pay tax. We prefer to sell to tourists.”

Vi kom hem från Grekland i söndags morse och på kvällen hade Uppdrag granskning ett inslag om hur rika personer undvikit skatt genom skatteplanering. En av dem som intervjuades var Svenskt Näringslivs styrelseordförande Leif Östling, där han myntade de bevingade orden #vadfanfårjag

Jag sitter i styrelsen för Svenskt näringsliv och därför fick jag i söndagskväll ett mail från Leif Östling där han bad om ursäkt för sitt uttalande och han beskrev också hur mycket skatt han betalat i Sverige. Här är ett utdrag från hans mail:

”Genom åren har jag bidragit till svensk välfärd genom att alltid betala svensk skatt på de inkomster jag haft i Sverige, exempelvis totalt 84 miljoner kronor i inkomstskatt och 23 miljoner kronor i kapitalskatt under de sju senaste åren. Därtill har jag betalat drygt 70 miljoner i skatt i Tyskland de senaste sju åren, under den tid jag varit verksam där.”

Leif Östling är verkligen ingen skattesmitare. Han har betalat mer skatt än de flesta, men hans uttalande till journalisten är stötande. Tack och lov har han offentligt bett om ursäkt för sitt plumpa uttalande.

Skattemoral är viktigt, oavsett om man bor i Grekland eller i Sverige. Det är ett samhällskontrakt där vi som har förmågan att betala mer också bidrar mer för att säkerställa att alla får skola, vård och omsorg. Men vi får så mycket mer för våra gemensamma skattemedel… Som myndigheter, vägar, broar, försvar, forskning och utveckling, poliser, säkerhet och demokrati.

Nu hoppas jag att den efterföljande diskussionen blir både nyanserad och balanserad. Det är viktigt med hög skattemoral, men det är också viktigt att vi hanterar våra skattemedel varsamt. Våra gemensamma resurser måste användas rätt och riktigt, så att tilliten bibehålls.

AlphaCE arbetar på uppdrag av offentliga aktörer och bedriver skattefinansierad verksamhet. Därför redovisar jag varje vecka hur många personer som fått jobb eller varit på anställningsintervju tack vare oss. Jag redovisar dem bland annat på mitt Twitter-konto. Det är mitt sätt att försöka vara transparent.

Jag tror nämligen att transparens och ärlighet är viktiga nycklar i samhällskontraktet viktigaste och kanske mest underskattade ingrediens – tillit.

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.