Småföretagarbloggen
3:12

Tänk om Damberg faktiskt hjälper Gävle att lyfta?

En sen kvällsläsning av chefredaktören Anna Gullbergs krönika gav mig en idé. Gefle Dagblad hade rum för debatt, Företagarna  hade  en debatt vi ville ha rum för. Några dagar tidigare hade det nämligen blivit klart att närings- och innovationsminister Mikael Damberg skulle liveutfrågas, och att lokalföreningar runt om i landet kunde haka på och göra något med det. Gävleföreningen ville ordna en diskusson – ett av kommunalråden var redan klar för medverkan – och visst vore det väl något för det lokala husorganet att samarrangera med Företagarna?

Ett par minuter senare sa det pling i inkorgen. Gullberg sa ja på studs!

Företagare, kommunala tjänstemän som arbetar med näringslivsfrågor, politiker och en och annan intresserad allmänhet letade sig till Nya Tidningshuset i Gävle för att tillsammans följa livesändningen med Damberg. Därefter äntrade kommunalrådet Helene Åkerlind (L), politikern o tidigare ordförande för Företagarna Gävle, Leena Bergander Wikström (C) och ledarskribenten Bawar Ismail scenen. Livesändningen var förresten inte slut där, den här delen sändes på gd.se Ministerns svar och kommentarer diskuterades, och blev en grund för mer lokala spörsmål. Ett utmärkt koncept. För ingen klarar av att vara på samma plats samtidigt, inte ens innovativa ministrar. Genom livesändningen kunde Mikael Damberg ha en lokal närvaro på ett fyrtiotal ställen runt om i landet – samma morgon.

Gefle Dagblad avslutade morgonen med att presentera sin nya näringslivsreporter Erik Wikström. Ett ypperligt tillfälle, eftersom majoriteten av dem som var där har längtat efter att den positionen skulle tillsättas. I Svenskt Näringslivs rankning av det lokala företagsklimatet är attityder från media en av enkätfrågorna som ligger till grund för listningen. GD är inte det enda mediet som finns i denna ort med över 100 000 invånare. Men det är ett av det viktigare medierna. Enligt resultatet gällande företagsklimatet upplever företagare i Gävle att medierna har en mer negativ attityd gentemot företagande än företagare i resten av landet.

Därför är det positivt på flera plan det som gjordes i Gävle utifrån livesändningen med Mikael Damberg.

För tänk om det faktiskt bidrar till att det lokala företagsklimatet också lyfter?!