Småföretagarbloggen
Politik

Hatad

”Vi vet var du bor. Vi vet när du tar tåget till Hälsingland. Du kommer att bli gruppvåldtagen”.

 

I går kväll fick jag äntligen tillfälle att lyssna på Lilian Sjölund, politisk redaktör på liberala Ljusnan, berätta om sin färska bok Hatad. Lilian är en tidigare kollega till mig (jag har själv en bakgrund som ledarskribent), med en över trettio år lång erfarenhet från mediebranschen. Hon har bland annat varit nyhetschef på Gefle Dagblad men är sedan fem år tillbaka ledarskribent och politisk redaktör på Hälsingetidningarna.

Hennes bok är utgiven av tidningen Journalisten. Hon försökte genom flera av de mer traditionella förlagen – men fick bland annat till svar från ett att de inte vågar ge ut boken. Det är ett familjeföretag och de såg en potentiell fara med att förlägga en sådan bok som Sjölunds.

Vad är det för sprängstoff Hatad består av? Det är en bok om Lilian Sjölunds upplevelser som opinionsjournalist och kvinna. Hon har höjt rösten mot nazister och rasister. Deltagit i debatter och manifestationer. Hon har inte backat. Och därför har hon fått ta emot mejl, telefonsamtal eller andra hot av slaget som exemplet i inledningen.

Nyligen presenterade Sifo en undersökning som visar att hot mot svenska journalister ökar och polisanmäls allt mer – och särskilt utsatta är kvinnliga opinionsbildare. Sju av tio har fått ta emot hot och trakasserier det senaste året. Var tredje har allvarliga funderingar på att lägga pennan på hyllan. Det är erfarenheter de delar med många förtroendevalda, allra helst på lokal nivå.  Lokalpolitikern som blir igenkänd i kön på ICA, som blir själva symbolen för hatade beslut som skolnedläggningar eller ombyggnationer. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har noterat en tilltagande utsatthet – allra helst för kvinnor som är politiker. Mestadels är det män som står bakom hatbudskapen.

Låt oss backa till bokförläggaren, företagaren, som tackade nej. Som senare har hört av sig till Lilian Sjölund och hälsat att hen var glad för att någon annan vågade eftersom boken är viktig. Att sticka ut och ha en åsikt, erbjuda en plattform för idéer, innebär också att man ska vara beredd på att bli emotsagd. Men det är inte det det handlar om. Alla dessa “åsikter” som är regelrätta hot, gärna om sexualiserat våld, eller förfärliga kommentarer om något så irrelevant som avsändarens utseende. Och det stannar inte vid politikern eller opinionsjournalisten.

För några månader sedan skrev företagaren och ordföranden i Företagarna Vindeln Helena Lundgren en debattartikel i VK där hon riktade kritik mot Region Västerbotten. Helena Lundgren ifrågasatte i artikeln den regionala utvecklingsstrategin som regionen har. Hon vill också se en oberoende utvärdering av Region Västerbotten. I sig inga konstigheter. Men Lundgrens mejlkorg och Facebook fylldes snart av hat.

– Jag kallas för ointelligent, att jag inte har någon sakkunskap. Människor skriver att jag borde klä mig på ett annat sätt, har åsikter om mitt utseende. Skulle en man som skriver ett liknande inlägg drabbas på det sättet? Det tror jag inte. Det här är sexistiskt, omodernt och känns inte som 2016, säger Helena Lundgren i en intervju i VK. Några av de grövsta uttrycken för hat kommer från förtroendevalda politiker i Umeå, som stödjer Region Västerbotten och ledningen där.

Män som sticker ut hakan i någon slags debatt är också utsatta. Dock tycks det som om hatet då många gånger riktar sig mot deras fruar och/eller barn. Ser ni den röda tråden?
Är du drabbad? 

Vad är ett näthatsbrott?

  • Olaga hot
  • Ofredande
  • Förolämpning och förtal
  • Kränkande fotografering
  • Hets mot folkgrupp
  • Brott mot personuppgiftslagen, PUL
  • Sexuellt ofredande

Läs mer på Polisens hemsida.

Så här gör du:
1. Spara bevisen. Gör skärmdumpar.
2. Skaffa ett vittne. Be någon titta på originalet.
3. Polisanmäl.
4. Anmäl till Datainspektionen.
5. Kontakta Juridikinstitutet.