Småföretagarbloggen
Ekonomi

Nu är det upp till bevis för S i företagarfrågor

I veckan arrangerade Företagarna sitt vintermingel. Förutom ett flertal riksdagspolitiker samt representanter från arbetsgivarorganisationer, fackförbund och olika myndigheter var det förstås gott om företagare på plats.

Näringsministern på plats

En av näringslivets nya och viktiga huvudpersoner var också där. Näringsminister Ibrahim Baylan talade varmt och hjärtligt om Januariöverenskommelsen från scenen. Han hänvisade även till sitt arbete som Energiminister under den förra mandatperioden.

Samma minister träffade jag även på styrelsemötet hos Svenskt näringsliv förra veckan. Även där bedyrade han vikten av att regeringen fullföljer de initiativ som Liberalerna och Centerpartiet lyft fram som centrala för att släppa igenom en socialdemokratiskt ledd regering. Näringsministern fick många frågor kring framtiden på styrelsemötet. Han fick också kritik för den negativa utvecklingen som skett i företagarfrågor under förra mandatperioden. Debatten om ”vinster i välfärden” har varit förlamande för investeringar i välfärdsföretag. Det har också bidragit till att kvinnors nyföretagande i princip tvärstannat, något som vi troligen kommer se effekterna av under många år framöver. Diskussioner om 3:12-regler och andra ramverk som är viktiga för företagare har också dämpat investeringsvilja och framtidstro. Därför är det viktigt att vi får ett trendbrott i debatten nu.

En utsträckt hand 

Näringsminister Ibrahim Baylan möttes av en utsträckt hand från såväl Svenskt näringsliv som Företagarna, men Socialdemokraterna har mycket att bevisa nu. Det finns många frågor som behöver lösas och många förslag som måste begravas om företagare ska vilja och våga investera i lokaler, teknik, personal och affärsutveckling.

Sannolikt har vi en lågkonjunktur på väg. Rätt hanterat kan vi företagare få goda förutsättningar att hantera den, men då måste våra politiker se oss som en tillgång man ska vårda och inte en slagpåse som man kan använda för att vinna kortsiktiga politiska poänger.

Iblahim Baylan hävdade i onsdags att han gillar blåslampor.  Vi får se om han kommer uppskatta våra samtal även framöver, för en sak är helt säker – jag kommer definitivt vara en blåslampa när det gäller företagens villkor och förutsättningar 🙂 

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.