Småföretagarbloggen
Politik

Politikertävling i Uppsala

Idag kom Företagarnas vd Günther Mårder med sitt team till min hemstad Uppsala för att låta våra politiker debattera företagarfrågor. Jag kunde förstås inte låta bli att ta mig dit för att lyssna…

Ett underhållande grepp

Det var ett roligt och underhållande koncept. Moderatorn – iklädd domartröja – hade bra och konkreta frågor till politikerna. De fick bland annat fick ställa sig på en fiktiv skala och värdera vad de tycker är viktigast i en fråga. Biltrafiken i city, den kommunala servicen och skattefrågor var några saker som diskuterades. Günther lyckades också få in viktiga fakta i samtalet för att öka kunskapen om företagarfrågorna.

Olika vägar fram

Alla partier vill företagsklimatet väl, men de har olika sätt att se på vilka frågor som är viktiga. Vissa tycker att skattesänkningar är viktigast, andra vill lyfta landsbyggdfrågorna. Vänsterpartiet föreslog att Arbetsförmedlingen ska få utökat ansvar att hjälpa ungdomar att starta företag. Med tanke på alla saker som AF förväntas hantera tror jag personligen att det finns andra aktörer som bättre kan hantera just nyföretagande. Men jag gillar förstås ambitionen att inspirera flera att starta företag.

Genusperspektivet

Det behövs fler kvinnor som startar och driver företag, idag är endast 17 procent. Därför är det viktigt att det finns förutsättningar för företagande i välfärdssektorn. De flesta startar företag i de sektorer där de har kunskap och kontakter. Kvinnodominerande sektorer som skola, vård och omsorg måste ha rimliga förutsättningar och inte vara ett politiskt slagträ i debatten. Det är i allra högsta grad en genusfrågan.

Uppsala kan visst

Anna Molin har slagit an takten som ny ordförande för Uppsala och Günther Mårder, som totalt kommer att träffa 20 städer under valåret, var imponerad av kunskapen hos våra lokalpolitiker. Han nämnde att hittills var det endast Eskilstuna som haft samma engagemang som Uppsala, det gladde mig enormt. För jag är väl medveten om kapaciteten i Eskilstuna. Det är ingen slump att AlphaCE köpte KunskapsCompaniet för ett år sedan. Eskilstuna har ett fantastiskt företagsklimat och driv.

Uppsala ligger extremt lågt på rankingen som regelbundet görs över företagsklimatet i landet, men det ska bli spännande att följa utvecklingen…  Det finns en tajt företagarkår i Uppsala och jag tror inte att politikerna kan undvika våra högljudda röster. Dessutom tror jag inte heller att de vill det.

Ja… Vem vet, vi kanske till och med kan bli bäst i Sverige. Precis som i Gluntarna 🙂 Det är i alla fall värt att sträva efter.

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.