Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Vad är din drivkraft?

De senaste veckorna har jag haft anledning att fundera mycket över min drivkraft. Det har varit en hel del tokigheter i branschen och då tvingas jag förstås att fundera på varför jag håller på. Låt mig ta ett exempel.

Veckans domstolsbeslut

AlphaCE:s största och viktigaste kund Arbetsförmedlingen vann i Förvaltningsdomstolen i veckan. Två branschkollegor hade överprövat den låga prisbild som den största aktören i branschen vunnit upphandlingen på. Ärendet har legat i Förvaltningsdomstolen i drygt ett halvår, men i veckan blev det alltså klart att det är okej att driva verksamhet trots att priset inte är ekonomiskt hållbart.

Går avtalet igång får det flera konsekvenser:

  1. För det första är sannolikheten stor att det blir undermålig kvalitet i leveransen. Priset är lågt och ersättningen täcker inte ens de faktiska kostnaderna som lärarlöner och lokalkostnaderna. Jag har svårt att se hur en börsnoterad aktör ska kunna förklara för sina ägare varför man valt att lägga ett pris som innebär att man gör 2-5 miljoner i förlust per ort och år… Blir det brister i leverans är risken stor att hela branschen får sig en släng av sleven. Jag hoppas verkligen att man lever upp till lärartäthet, kompetenskrav och andra avtalsvillkor.
  2. För det andra är avtalet en ”inkastare” till andra insatser eftersom man ska erbjuda studie- och yrkesvägledning. Det innebär i praktiken att det blir en ”säljtratt” till andra uppdrag. Troligen är detta en av anledningarna till att man valt att lägga ett så lågt pris. Konsekvensen blir att en stor aktör (som dessutom vunnit ett till gigantiskt uppdrag) får chansen att skapa sig ännu större dominans. Jag hoppas att Konkurrensverket bevakar denna fråga.
  3. För det tredje innebär domen att det nu blir fritt fram för myndigheter att fortsätta prisdumpningen i samband med upphandlingar av sfi, vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser. Det är sorgligt. Inom ramen för Sfi skulle vi kunna hjälpa till med så mycket mer som t.ex. att ordna praktikplatser eller jobb. Sfi skulle kunna vara ett viktigt verktyg i integrationen, men då måste vi få mer än 24 kr/tim (vilket enligt uppgift var det offererade pris som Astar vann på i Norrköping i veckan).

Vad vill våra politiker?

Det har varit hårda ord i debatten om privata aktörer i välfärden och jag känner inte igen mig alls i den bild som målas upp. Flera av våra uppdrag går med förlust och i vår verksamhet finns ofta högre ambitioner än vad både politiker och tjänstemän förväntar sig av oss – inte minst när det gäller tempo och effektmål.

Många politiker pratar om vikten av integration, men i praktiken tvingar man oss leverantörer ned på knä. Jag skulle vilja veta vad politikerna vill – egentligen.

Dags för nya tag

Jag ska erkänna att jag var rejält frustrerad förra veckan. En och annan kollega fick nog en utskällning eller två i onödan (ber om ursäkt för det). Men nu har jag laddat om batterierna och hittat ny kraft. Det måste väl finnas fler som ser dårskapen.

Jag hoppas verkligen att politikerna sluter upp bakom oss som hjälpa till och göra skillnad. Vi behöver ert stöd på riktigt, inte bara i ord utan också i handling.

 

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.