Småföretagarbloggen
Eva cooper
Företagarna

Vem ska ta över egentligen?

Eva cooper

Eva Cooper

En röd tråd i mitt liv är intresset för samhällsutveckling och politik. Det är en av anledningarna till att jag är där jag i dag är – en av Företagarnas regionchefer. För utan entreprenörer och företagare som vågar satsa blir det inte mycket till utveckling eller framtid, och därför vill jag arbeta för att det ska vara enklare att driva företag i Sverige.

Nå, under studietiden kanaliserade jag mitt engagemang till studentpolitik. Efter att bland annat suttit i Uppsala studentkårs styrelse valdes jag 2007 till ordförande för Saco Studentråd, en organisation som samlar Saco-federationens ca 100 000 studenter. Fokusfrågan under mitt ledarskap var att minska glappet mellan studier och arbetsmarknad – se där något som kommer igen i mitt arbete i dag!

På den tiden var Anna Ekström, sedermera gymnasie- och kunskapsminister och, inte minst!, På Spåret-kändis, ordföramde för Saco. Och om jag inte minns fel var det just hon som sa något i linje med att vad viktigt det var att man får en bra efterträdare på sin post. Det stämmer ju, man lägger ner själ och hjärta i något som man verkligen tror på. Vilken katastrof om någon förstör allting man arbetat för, svärtar ner ryktet och så vidare. Egentligen har man förstås ingen påverkan på vem som kongressen till slut väljer. Däremot kan man göra vad man kan för att vettiga människor intresserar sig för uppdraget, vill sitta i styrelsen och så vidare. Att väcka intresset så att fler vill jobba åt samma håll som en själv.

Det finns vissa likheter med företagarens vardag. Själ och hjärta har lagts ner i verksamheten, men i företagarens fall även oändligt med tid och ofta mycket pengar.

 

Vem ska ta över sedan?

Mer än var femte företag ser ett ägarskifte som möjligt inom 5 år och mer än vart tredje inom 10 år.  Detta innebär att drygt 60 000 småföretag med anställda, eller nära 200 000 företag om även soloföretagarna räknas med, kommer att byta ägare.

32 procent av företagarna tror själva att det mest sannolika utfallet är att deras företag läggs ned. Möjligheterna att genomföra lyckade ägar- och generationsskiften är därför en avgörande fråga för många svenska företags framgång under kommande år.  Läs därför gärna Företagarnas 5 tips för dig som vill lämna över företaget.

Hur gick det då med en klok efterträdare i studentorganisationen? Jag hade en skarp vice ordförande som under ett halvår arbetat nära mig och på så sätt lärt sig verksamheten på nära håll. Stina Hamberg är i dag samhällspolitisk chef för Saco-förbundet DIK.  Utan tvekan en klok efterträdare.