Småföretagarbloggen
Entreprenörskap

Här hämtar jag kraften

Alla människor möter stora eller små utmaningar i livet. Vad som är en svår eller lätt utmaning kan variera från tid till en annan eller från person till person. Jag kan själv förundras över att jag ena dagen tycker att ett problem är oövervinnerligt, för att morgonen därpå rycka på axlarna åt samma situation.

Vad är framgång

Jag får ofta höra kommentarer som indikerar att folk i min omgivning anser mig vara framgångsrik – inte minst när jag får stå på scen och ta emot priser eller när journalisterna skriver positiva reportage om AlphaCE.

Det är lätt att vara framgångsrik när solen skiner och kunderna är nöjda, när orderstocken är full och hälsan är god. Det är desto svårare när mörka moln tornar upp sig på himlen, när orderstocken sinar eller hälsan tryter. Jag lovar. Jag har varit där, många gånger dessutom.

Vem finns där när det blåser motvind

Samla ett gäng äkta entreprenörer vid ett middagsbord och du lär få höra berättelser om diverse ”nära-döden-upplevelser” – om kunder som inte betalat fakturor, om likviditetskriser, personal som snott affärsidéer eller kunder som blivit konkurrenter över en natt.

Under AlphaCE:s korta livshistoria har vi haft flera ”nära-döden-upplevelser”, situationer som krävs omänskliga eller orimliga prestationer av teamet inom eller runt omkring företaget. Min familj har ställt upp så till den milda grad att de numera anser sig ha en extra familjemedlem. ”Lillasyster skriker!” som barnen ibland syniskt brukar uttrycka det när jag måste släppa allt för att hantera något akut som inträffat.

I Almedalen häromveckan kommenterade en entreprenör med 20 års erfarenhet från livsmedelsbranschen sommarens torka och kommande utmaningarna för Sveriges bönder.

”Jag tror vi kommer  att få se både konkurser och självmord. Det är inte så lätt att vara belånad upp över öronen och se släktgården från 1500-talet försvinna in i ett konkursbo. Det är inte många som klarar den pressen.”

Hennes egen reflektion över hur hon skulle tackla utmaningen var…

”Jag har redan påbörjat vissa ingrepp i verksamheten och jag är som en gammal elefant. Jag glömmer aldrig vilka som ställde upp när det gällde. Det är i de svåra tiderna som man vet vilka som man kan lita på.” 

Min drivkraft och energikälla

Jag ställer mig ofta frågan varför jag utsätter sig för livet som välfärdsentreprenör. Inte minst när jag, som i år, hamnar mitt i den heta valdebatten kring vinster i välfärden, integration och privatisering av AF.

Svaret är alltid lika enkelt. Det är när jag ser och hör solskenshistorierna från verksamheten som kraften kommer tillbaka. Kliver jag in i ett klassrum och möter deltagare som flytt från krig och förtryck inser jag att mina problem är nonsens i jämförelse med deras. När jag ser glädjetårar i ögonen hos en arbetssökande som försökt få jobb i över 10 år och där vi lyckats hjälpa, då får jag gåshud. När en mamma beskriver lyckan över att, efter åratal av sjukskrivning, kunna gå till jobbet varje morgon när barnen går till skolan – då inser jag att det är en ynnest att ha ett jobb.

Ett arbete är så viktigt. Det skapar ekonomisk frihet, social delaktighet och integration. Ett jobb är skillnaden mellan vardag och helg.

Varje vecka hjälper mina kollegor 40 arbetssökande ut i jobb. Det är 40 personer som går från utanförskap till delaktighet. Samtidigt är detta en vinst för samhället. Istället för 40 bidragstagare har vi skapat 40 skattebetalare. Det är bra för individer och det är bra för samhället. Det är värt att kämpa för.

Det ger mig energi och mening.

PS. bilden ovan är från vår fina SFI-skola i Falun.

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.