Småföretagarbloggen
Uncategorized

Juryarbete för #getillbaka

Igår sammanstrålade juryn för årets #getillbaka, ett pris till entreprenörer som gör något extra för samhället. Priset ska delas ut på Företagarnas stora gala i stadshuset och 12 nervösa finalister hade noga förberett sig inför utfrågningen. Inför dagens övning hade vi i juryn även fått text och material så juryn var väl förberedd.

Kopplingen mellan samhällsnytta och affärsnytta

När jag var i 20-årsåldern hade jag ingen aning om att jag var en entreprenör. Än mindre funderade jag på frågor som social hållbarhet.

Jag var visserligen politiskt engagerad redan som barn och jag älskade försäljning, men den självklara kopplingen mellan samhällsengagemang och företagande fanns i alla fall inte i min föreställningsvärld.  Tvärtom är jag uppvuxen i ett hem där bilden av företag och företagare var negativ. Det var industriföretagen som smutsade ner i miljön och det var företagsledarna som skapade den dåliga arbetsmiljön.

Därför blir jag så glad över att dagens unga företagare ser en tydlig koppling mellan entreprenörskap och det goda i samhället. Det ena behöver inte utesluta det andra. Det går att kombinera affärsnytta med samhällsnytta.

Finalisterna imponerade

Det var ett imponerande gäng jag träffade igår. Och vissa berättelser stannar kvar längre än andra… Som den unge mannen som tände eld på sig själv framför sina föräldrar i frustration över sitt eget spelmissbruk och numera vill sprida kunskap om spelmissbrukets utbredning i samhället, för att inte andra ska råka ut för samma öde som han själv.

Det finns många eldsjälar där ute i samhället som har betydelse för samhällets utveckling. Somliga lyckas tjäna mycket pengar på sitt företagande, andra har det som en passionerad hobby. Oavsett vilket blir man glad över att det finns människor som bryr sig och vill förbättra.

Stort tack till Nils Engvall som är initiativtagare till #getillbaka. Hoppas att initiativet inspirerar fler att vilja göra mer. Mig inspirerade det i alla fall massor 🙂

Förutom jag själv deltog följande personer i gårdagens juryarbete:

  • Nils Engvall, initiativtagare och grundare av WasabiWeb
  • Adrian Swartz, styrelseordförande YeoS (Young Entrepreneurs of Sweden)
  • Johanna Blendow, Norrsken Foundation
  • Günther Mårder, vd Företagarna
  • Erica Kronhöffer, hållbarhetschef SJ

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.