Småföretagarbloggen
Entreprenörskap

Rätt folk på bussen

Jag har en favoritbok som heter Good to Great av Jim Collins. Den handlar om hur man bygger ett företag i mästarklass. Författaren har sammanställt de ingredienser som gör att ett företag går från okej till briljant.

En av de viktigaste faktorerna är ”rätt folk på bussen”. Ett bra företag jobbar fram en bra affärsplan och hittar sedan folk som matchar uppdraget. Ett briljant företag gör tvärtom. De tänker ”vi ska ut på en spännande resa och då måste vi har bra folk på bussen”. När man väl samlat rätt personer på bussen bestämmer man ett resmål.

Fördelen med ”rätt folk på bussen” är att affärsplanen blir mer flexibel. Dyker det upp ett träd på vägen framför bussen finns det någon som vet hur man kapar upp det till användbar ved. Eller också finns det någon som vet en annan väg så att det går att köra runt trädet…  Teamet löser helt enkelt de problem som dyker upp.

AlphaCE har vuxit kraftigt sedan starten 2012. På drygt fem år har vi gått från en handfull personer till över 500 anställda. Det är en imponerande resa och trots att det är många som har klivit ”på bussen” är det också många som har valt att kliva av. Vissa har haft en kompetensprofil som inte matchat kraven från våra betalande kunder. Andra har trivts bättre i ett mindre företag.

I februari avslutas ett av AlphaCE:s största avtal. Det innebär troligen att många duktiga medarbetare kommer att vara tvungna att lämna oss. Samtidigt växer vi i andra uppdrag. Nästa år är det valår och det brukar vara högsäsong för vår bransch. Dessutom är det bara en tidsfråga innan konjunkturen vänder och lågkonjunktur i Sverige betyder högkonjunktur för oss. Mao ser framtiden ljus ut – även om vi har en del utmaningar att hantera på kort sikt.

Internt pratar vi ofta om ”rätt folk på bussen” . Vi jobbar aktivt med att hitta rätt kompetens och rätt attityd. Och även om vi inom snar framtid kommer att ha en hållplats då många kommer tvingas kliva av bussen ser jag fram emot nästa etapp.

Hoppas att jag får riktigt trevligt resesällskap!

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.