Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

Världens bästa kollegor

Jag ska erkänna en sak. Jag kan vara en rätt grinig och krävande typ som ibland har näst intill orealistiska förväntar på min omgivning.

AlphaCE jobbar med viktiga frågor och vi finansieras av skattemedel. Därför blir jag ruskigt irriterad om alla inte gör sitt bästa. Det behöver inte vara perfekt, men man ska i alla fall göra vad man kan. Det gäller både internt och externt.  Jodå, jag blir förbannad på våra offentliga kunder också. Det finns gott om tjänstemän och politiker som kan vittna om min vrede när de inte gör sitt yttersta för dem som har det tuffast i samhället. Det är vår skyldighet att se lösningarna istället för att fastna i problemen

När engagemanget syns

Min ilska och frustration handlar egentligen om engagemang. Jag bryr mig. Därför blir jag så lycklig när jag ser hur mina kollegor ute i landet också bryr sig. De senaste veckorna har jag vid flera tillfällen fått tårar i ögonen när jag hört om de fina prestationer som gjorts ute i landet.

Våren 2018 har varit tuff för företaget. AlphaCE har sagt upp mer än hälften av all personal och det finns många kontor där vi tidigare var 15-20 anställda, men som numera är enmanskontor. En sådan resa är mentalt påfrestande och det är inte särskilt roligt att behöva avveckla något som fungerat så väl, men går ett avtal ut finns inte mycket annat att göra. Det är förutsättningarna för de allra flesta företagare, oavsett om man har AF eller IKEA som kund.

Nya vägar fram

Mot alla odds har mina kollegor hittat nya vägar fram. Blicken är fortfarande fäst mot horisonten och ambitionerna är fortfarande höga! Sånt imponerar på mig.

Det finns ett citat som lyder ”Culture eats strategy for breakfast”. Jag delar den övertygelsen. En företagsledning kan fatta vilka beslut som helst, men ligger den inte i linje med företagskulturen kommer det inte att fungera. Därför är jag så otroligt stolt och glad över den starka företagskultur som finns i koncernen.

För en sak är helt säker – fattar jag fel beslut kommer mina kollegor att bli skitförbannade på mig. I vår koncern jobbar vi alla för samma vision ”att alla har en plats på arbetsmarknaden” och tillsammans åstadkommer vi så oändligt mycket mer än var och en för sig.

Tack alla fantastiska kollegor för att ni är så förbannade, fokuserade och kreativa i er vardag. Ni är precis minst lika engagerade som jag. Det är en fröjd att följa ert arbete i vardagen.

Jag har världens bästa kollegor!

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.