Småföretagarbloggen
Valet 2018

Valet ur ett företagarperspektiv

Den här valrörelsen och den senaste mandatperioden har inte varit särskilt roligt för oss företagare. Diskussionerna om ”vinster i välfärden”, 3:12-regler och exitskatter kanske inte är relevant för den vanlige väljaren – men för oss företagare har det stor betydelse.

Att lyssna till hur ledande politiker pratar illa om vår eventuella ”vinst” skapar inget förtroende, eftersom alla företagare vet att vinst är nödvändig för att kunna vara trovärdiga och långsiktiga. Det är ingen slump att antalet nystartade företag minskat de senaste två åren. Det är en direkt följd av de frågor som varit på den politiska agendan. Ska vi företagare investera i Sverige måste vi kunna lita på våra politiker.

Dags att sluta flörta med V

Det är möjligt att Socialdemokraterna varit tvingade att flörta med Vänsterpartiet under den förra mandatperioden. Men jag hoppas verkligen inte att Vänsterpartiets ökningen i valet 2018 kommer att innebära att deras inflytande över näringslivspolitiken ökar…. Det vore förödande för företagandet i det här landet.

Framtidens utmaningar

I morse deltog jag i Företagarnas direktsända valanalys där både företagare och fd politiker deltog i ett samtal. Vi var eniga om flera saker såsom:

  • Det är ett extremt osäkert parlamentariskt läge
  • Det behövs stora blocköverskridande reformer inom flera områden som t.ex. skatter, bostäder och arbetsmarknad
  • Under kommande mandatperiod kommer med största säkerhet en lågkonjunktur, då är det viktigt med en stabil ledning av landet

Företagen finansierar välfärden

Britta Lejon, fd minister i S-regering och numera ordförande för ST, samt Maud Olofsson, fd näringsminister och partiledare för C, var rörande överens om att partierna nu kommer att göra sitt yttersta för att hitta likheter över blockgränserna i syfte att skapa lösningar på det parlamentariska läget. Hoppas bara att de inte glömmer bort hur pengar och tillväxt skapas? Det är lätt att prata om bättre utbildning, höjda pensioner, ökade vårdplatser och fler poliser – men allt det som kallas välfärd måste finansieras. Då har företagen en viktig roll.

Hoppas att vi företagare kan ses som en tillgång i samhället under nästa mandatperiod. Jag vet gott om entreprenörer som är beredda att axla samhällsutmaningar som klimatfrågan, den åldrande befolkningen och integrationen. Inte minst är jag själv beredd att kavla upp ärmarna i den sistnämnda frågan.

Här kommer därför en uppmaning till våra politiker:  Låt oss företagare vara en del av lösningen, se oss inte som ett problem. Sverige mår bra av framgångsrika företag.

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.