Småföretagarbloggen
Arbetsmarknad

C bjöd in entreprenörer till samtal

Igår var jag inbjuden till Centerpartiets valkonvent för att berätta om AlphaCE och hur vi hjälper människor ut i jobb. Med på scenen fanns även Daniel Daboczy, grundaren av Funded By Me.

Finansiering för ”vanligt folk”

Daniel beskrev kort bakgrunden till sin affärsidé. Den bottnade i en frustration över att banksystem och riskkapital premierade svenska män från Stockholm som hade studerat företagsekonomi på svenska universitet. Själv är han född i Rumänien, uppvuxen i Jönköping och har studerat konstvetenskap. Med andra ord försökte han lösa ett problem som han själv hade.

Idag är sajten en succé och han kan konstatera att det lönar sig att satsa på mångfald. Han berättade t.ex. att kvinnor ofta lyckas bättre än männen med sitt företagande, de tar mindre risk och har större vinstmarginal.

Den jobbiga entreprenören

Jag och Daniel är två exempel på hur man kan ge sig attan på att lösa ett systemproblem i samhället och mot alla odds faktiskt göra skillnad. Funded By Me har hjälpt hundratals företag att hitta finansiering. AlphaCE har hjälpt tusentals arbetssökande till jobb.

Framtidens lösningar finns inte i de gamla strukturerna eller affärsmodellerna. Men jag erkänner att det kan vara både provocerande och frustrerande att ha oss entreprenörer som driver på… Som min man brukar säga när jag kommer hem och fräser ilsket.

– Tror du folk gillar en ilsken terrier som försöker förändra världen genom att skälla till höger och vänster.

Politiker som lyssnar

Just därför uppskattar jag att Centerpartiet bjöd in mig till sitt valkonvent. Jag hoppas att andra partier gör likadant. Vi behöver nämligen inte bara politiker som är villiga att ta sig an samhällets utmaningar och problem. Det behövs företagare och entreprenörer som är beredda att pantsätta villan och jobba dygnet runt för att åstadkomma resultat – också!

Hösten val är viktigt

Valet i höst blir viktigt ur flera perspektiv. För det första blir det ett val om huruvida svenska folket gillar invandring, mångfald och företagande i välfärdssektorn. För det andra kommer troligen valresultat att tvinga fram en ny politisk dialog och nya samarbeten. För får Sverigedemokraterna 25 procent i hösten val (vilket inte är omöjligt) borde det få betydelse för samarbetet i maktens korridorer.

Oavsett valresultatet i höst hoppas jag att fler partier bjuder in oss entreprenörer för att diskutera samhällets utmaningar och möjligheter. Framtidens lösningar finns inte i gårdagens strukturer. Vi entreprenörer är otroligt jobbiga, men vill man åstadkomma resultat så är vi en tillgång.

Så tack Centerpartiet för att jag fick komma till ert valkonvent. Jag uppskattar att ni lyfter entreprenörskapet företagarperspektivet i er valrörelse.

Sverige behöver mer sånt, inte mindre.

 

 

Artikel skriven av:

Maria Mattsson Mähl

Har varit vd i snart 20 år. Första VD-jobbet var i IT-branschen i slutet på 90-talet. De senaste 10 åren har jag jobbat med utbildning och matchning. För 5 år sedan startade vi AlphaCE som finns på drygt 50 orter i Sverige. Drömmen är att bli en internationell aktör.